Pikantna zupa fasolowa z chorizo

Czas ogółem 20 min
5 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Pożywna i sycąca zupa z tego przepisu inspirowana jest smakami kuchni meksykańskiej. Chorizo i papryka dodają jej ciepłego, wędzonego aromatu, a tortilla idealnie nadaje się do maczania.

Składniki

2 porcj(e/i)
 ½ 
cebuli
1 
czerwona papryka
100 g
chorizo
1 łyżka
oliwy
1 
ząbek czosnku
1 łyżeczka
mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
 ¼ łyżeczka
mielonej kolendry
 ¼ łyżeczka
mielonego kuminu
500 ml
bulionu warzywnego
100 ml
passaty pomidorowej
1 
puszka czarnej fasoli (400 g)
2 łyżki
posiekanej świeżej kolendry

Dodatkowo

awokado
30 g
sera cheddar
2 
małe tortille (60 g)
Wartości odżywcze (na porcję) 3345 kJ  /  799 kcal
37,2 g Tłuszcz
41,3 g Białko
76,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż w rondlu na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, a chorizo przyrumieni, dodaj przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz odsączoną i przepłukaną fasolę.

Krok 2

Wlej bulion i passatę pomidorową. Dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Ponzu Kikkoman) i kolendrą. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie do pojemnika blendera przelej 1/3 zupy (bez kawałków chorizo) i zmiksuj. Przelej z powrotem do rondla i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Tortille pokrój w trójkąty i stostuj na suchej patelni.

Krok 4

Zupę podawaj z pokrojonym awokado, startym serem cheddar i kawałkami tortilli.

ID przepisu: 1042

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż w rondlu na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, a chorizo przyrumieni, dodaj przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz odsączoną i przepłukaną fasolę.

Wlej bulion i passatę pomidorową. Dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Ponzu Kikkoman) i kolendrą. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie do pojemnika blendera przelej 1/3 zupy (bez kawałków chorizo) i zmiksuj. Przelej z powrotem do rondla i dokładnie wymieszaj.

Tortille pokrój w trójkąty i stostuj na suchej patelni.

Zupę podawaj z pokrojonym awokado, startym serem cheddar i kawałkami tortilli.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.