
42 od 276
Pikantna zupa fasolowa z chorizo
Pożywna i sycąca zupa z tego przepisu inspirowana jest smakami kuchni meksykańskiej. Chorizo i papryka dodają jej ciepłego, wędzonego aromatu, a tortilla idealnie nadaje się do maczania.
Naturalnie warzony sos sojowy
Zupy
Mięso
Kuchnia meksykańska
Jesień
Zima
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
15 min.
3345 kJ / 799 kcal
Tłuszcz:
37,2 g
Białko:
41,3 g
Węglowodany:
76,8 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- ½ cebuli
- 1 czerwona papryka
- 100 g chorizo
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman)
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Dodatkowo:
- 1 awokado
- 30 g sera cheddar
- 2 małe tortille (60 g)
Przygotowanie:
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż w rondlu na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, a chorizo przyrumieni, dodaj przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz odsączoną i przepłukaną fasolę.
- Wlej bulion i passatę pomidorową. Dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Ponzu Kikkoman) i kolendrą. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie do pojemnika blendera przelej 1/3 zupy (bez kawałków chorizo) i zmiksuj. Przelej z powrotem do rondla i dokładnie wymieszaj.
- Tortille pokrój w trójkąty i stostuj na suchej patelni.
- Zupę podawaj z pokrojonym awokado, startym serem cheddar i kawałkami tortilli.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
15 min.
3345 kJ / 799 kcal
Tłuszcz:
37,2 g
Białko:
41,3 g
Węglowodany:
76,8 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- ½ cebuli
- 1 czerwona papryka
- 100 g chorizo
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman)
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Dodatkowo:
- 1 awokado
- 30 g sera cheddar
- 2 małe tortille (60 g)