Pikantna lasagne z wołowiną i szpinakiem

Czas ogółem 70 min
70 min Czas przygotowania

Prawdopodobnie najsmaczniejsza lasagne na świecie powstaje właśnie z tego przepisu z połączenia wołowiny, szpinaku, chili oraz sosu sojowego Kikkoman.

Składniki

4 porcj(e/i)

Wołowe ragout

500 g
mielonej wołowiny
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 
cebula
400 g
szpinaku
1 
papryczka chili
2 łyżki
przecieru pomidorowego
 ½ łyżeczka
suszonego majeranku
 ½ łyżeczka
mielonego cynamonu
1 
ząbek czosnku
100 ml
czerwonego wina
2 
liście laurowe
250 g
makaronu lasagne
200 g
startego sera gouda

Sos beszamelowy

40 g
masła
30 g
zwykłej mąki pszennej
500 ml
mleka
starta gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze (na porcję) 3661 kJ  /  874 kcal
48,7 g Tłuszcz
54 g Białko
48,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak i chili opłucz i osusz. Posiekaj szpinak. Bardzo drobno posiekaj chilli. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 2

Przygotuj ragout. Podsmaż mieloną wołowinę w dużym garnku z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i przecier pomidorowy i chwilę podsmażaj. Wlej czerwone wino i zmniejsz ogień.

Krok 3

Do mięsa dodaj szpinak i drobno posiekane chili. Przypraw 6 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, majerankiem, cynamonem i dwoma liśćmi laurowymi. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić również nasiona chili.

Krok 4

Przykryj ragout i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij ragout z ognia.

Krok 5

Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondlu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Wskazówka: im cieplejsze mleko, tym mniej grudek.

Krok 6

Dopraw 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i dużą porcją gałki muszkatołowej.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 8

Posmaruj naczynie do lasagne odrobiną masła i przykryj spód naczynia pojedynczą warstwą płatów makaronu lasagne. Na zmianę nakładaj warstwy ragout, beszamelu i makaronu. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Krok 9

Całość posyp serem i piecz przez ok. 25 minut.

ID przepisu: 1085

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Szpinak i chili opłucz i osusz. Posiekaj szpinak. Bardzo drobno posiekaj chilli. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Przygotuj ragout. Podsmaż mieloną wołowinę w dużym garnku z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i przecier pomidorowy i chwilę podsmażaj. Wlej czerwone wino i zmniejsz ogień.

Do mięsa dodaj szpinak i drobno posiekane chili. Przypraw 6 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, majerankiem, cynamonem i dwoma liśćmi laurowymi. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić również nasiona chili.

Przykryj ragout i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij ragout z ognia.

Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondlu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Wskazówka: im cieplejsze mleko, tym mniej grudek.

Dopraw 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i dużą porcją gałki muszkatołowej.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Posmaruj naczynie do lasagne odrobiną masła i przykryj spód naczynia pojedynczą warstwą płatów makaronu lasagne. Na zmianę nakładaj warstwy ragout, beszamelu i makaronu. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Całość posyp serem i piecz przez ok. 25 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.