Wyszukiwanie
Filtr
Pikantna kukurydza z grilla (elotes)
Bookmark
12 od 28

Pikantna kukurydza z grilla (elotes)

Słodka kukurydza w kolbie to typowa street foodowa przekąska, którą można rozkoszować się solo albo jako dodatkiem do głównego dania. Możesz doprawić ją jeszcze większą ilością przypraw albo ziół.

Pikantna kukurydza z grilla (elotes)
Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
1392 kJ / 331 kcal
Tłuszcz: 21,7 g
Białko: 9,1 g
Węglowodany: 23,7 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 2 łyżki majonezu
  • 30 g startego twardego sera (np. parmigiano)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego chipotle lub mielonego chili

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w rondlu. Kukurydzę obierz z liści i włosków. Gotuj kukurydzę przez 5 minut. Odcedź.
  2. Posmaruj kukurydzę 1-2 łyżkami marynaty teriyaki. Pozostaw do zamarynowania, kiedy będziesz rozgrzewać grilla lub patelnię grillową. Grilluj przez kilka minut, aż na kukurydzy pojawią się ślady zwęglenia.
  3. Wymieszaj majonez z 1 łyżką marynaty teriyaki i posmaruj kukurydzę. Posyp tartym serem i przyprawami. Możesz dodać zioła, na przykład pietruszkę lub kolendrę.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
1392 kJ / 331 kcal
Tłuszcz: 21,7 g
Białko: 9,1 g
Węglowodany: 23,7 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 2 łyżki majonezu
  • 30 g startego twardego sera (np. parmigiano)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego chipotle lub mielonego chili