
12 od 28
Pikantna kukurydza z grilla (elotes)
Słodka kukurydza w kolbie to typowa street foodowa przekąska, którą można rozkoszować się solo albo jako dodatkiem do głównego dania. Możesz doprawić ją jeszcze większą ilością przypraw albo ziół.
Marynata Teriyaki
Warzywa
Kuchnia meksykańska
Przepisy wegetariańskie
Przekąski
Lato
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
1392 kJ / 331 kcal
Tłuszcz:
21,7 g
Białko:
9,1 g
Węglowodany:
23,7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 kolby kukurydzy
- 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 2 łyżki majonezu
- 30 g startego twardego sera (np. parmigiano)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego chipotle lub mielonego chili
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w rondlu. Kukurydzę obierz z liści i włosków. Gotuj kukurydzę przez 5 minut. Odcedź.
- Posmaruj kukurydzę 1-2 łyżkami marynaty teriyaki. Pozostaw do zamarynowania, kiedy będziesz rozgrzewać grilla lub patelnię grillową. Grilluj przez kilka minut, aż na kukurydzy pojawią się ślady zwęglenia.
- Wymieszaj majonez z 1 łyżką marynaty teriyaki i posmaruj kukurydzę. Posyp tartym serem i przyprawami. Możesz dodać zioła, na przykład pietruszkę lub kolendrę.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
1392 kJ / 331 kcal
Tłuszcz:
21,7 g
Białko:
9,1 g
Węglowodany:
23,7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 kolby kukurydzy
- 3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 2 łyżki majonezu
- 30 g startego twardego sera (np. parmigiano)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego chipotle lub mielonego chili