
35 od 451
Pierś z kurczaka ze smażonym ananasem

Składniki
- 2 piersi z kurczaka bez skóry
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- świeżo zmielony pieprz
Dodatki
- 200 g ugotowanego ryżu basmati
- 400 g ananasa
- 2 białe cebule
- 2 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 20 g świeżego imbiru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 4 gałązki mięty
- sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać cytrusowy sos sojowy Ponzu, dodać pierś z kurczaka i regularnie obracając dusić ok. 10-12 minut, aż sos uzyska kremową konsystencję. Ananasa obrać i pokroić najpierw w plastry o grubości 1 cm, a następnie w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażać przez 2 minuty.
Dodać cytrusowy sos sojowy Ponzu i całość zagotować. Dodać starty imbir oraz kawałki ananasa i mieszając gotować 10 minut. Dodać ryż i gałązki mięty, wymieszać, zagotować i po minucie gotowania zdjąć z ognia. Sposób podania: usmażonego kurczaka pokroić w ukośne plastry i podawać z ryżem i ananasem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki
- 2 piersi z kurczaka bez skóry
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- świeżo zmielony pieprz
Dodatki
- 200 g ugotowanego ryżu basmati
- 400 g ananasa
- 2 białe cebule
- 2 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 20 g świeżego imbiru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 4 gałązki mięty
- sól