Pierożki wasabi z kolorowymi warzywami z woka

Czas ogółem 40 min

Składniki

4 porcj(e/i)

na pierożki:

250 g
mąki + mąka do posypania blatu
1 
jajko
1 łyżeczka
soli
świeżo zmielony pieprz

na farsz:

1 
jajko
250 g
twarogu
2 łyżki
bułki tartej
1 ½ łyżki
pasty wasabi
sól

warzywa do woka:

2 
marchewki
2 
pomidory
1 
ząbek czosnku
1 
czerwona cebula
100 g
(różowych) pieczarek
100 g
boczniaków
100 g
groszku cukrowego
200 g
plastrów ananasa
2 łyżki
oleju rzepakowego
kilka pokrojonych listków (tajskiej) bazylii
7 łyżki
słodkiego sosu chili
Wartości odżywcze (na porcję) 2534 kJ  /  605 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Do mąki dodać jajko, ok. 100 ml wody, sól oraz pieprz i zagnieść ciasto, tak aby stało się elastyczne i sprężyste, a następnie uformować cztery kule i odstawić je w chłodne miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut. Z jajka na farsz oddzielić białko.. Wymieszać twaróg, bułkę tartą, żółtko i pastę wasabi, a następnie doprawić solą.

Krok 2

Na wysypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i wykroić w nim koła  o średnicy ok. 12 cm. Nałożyć farsz na ich środek i posmarować krawędzie białkiem. Zlepić pierożki, dobrze dociskając krawędzie.

Krok 3

Warzywa do woka: Marchewki obrać i umyć, pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć zieloną szypułkę i gniazda nasienne. Pomidory i marchewki pokroić w kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść. Pieczarki i boczniaki (jeżeli jest to konieczne) umyć, oczyścić i w zależności od rozmiaru pokroić na mniejsze kawałki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić i przekroić na pół. Ananasa pokroić na kawałki.

Krok 4

Warzywa smażyć w woku na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. . Pierożki gotować w osolonej  wodzie ok. 6-7 minut. Dodać ananasa do warzyw, posypać bazylią, doprawić sosem sojowym i chili. Serwować razem z pierożkami. 

ID przepisu: 561

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Do mąki dodać jajko, ok. 100 ml wody, sól oraz pieprz i zagnieść ciasto, tak aby stało się elastyczne i sprężyste, a następnie uformować cztery kule i odstawić je w chłodne miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut. Z jajka na farsz oddzielić białko.. Wymieszać twaróg, bułkę tartą, żółtko i pastę wasabi, a następnie doprawić solą.

Na wysypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i wykroić w nim koła  o średnicy ok. 12 cm. Nałożyć farsz na ich środek i posmarować krawędzie białkiem. Zlepić pierożki, dobrze dociskając krawędzie.

Warzywa do woka: Marchewki obrać i umyć, pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć zieloną szypułkę i gniazda nasienne. Pomidory i marchewki pokroić w kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść. Pieczarki i boczniaki (jeżeli jest to konieczne) umyć, oczyścić i w zależności od rozmiaru pokroić na mniejsze kawałki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić i przekroić na pół. Ananasa pokroić na kawałki.

Warzywa smażyć w woku na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. . Pierożki gotować w osolonej  wodzie ok. 6-7 minut. Dodać ananasa do warzyw, posypać bazylią, doprawić sosem sojowym i chili. Serwować razem z pierożkami. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.