Pierożki wasabi z kolorowymi warzywami z woka
Składniki
na pierożki:
na farsz:
warzywa do woka:
Przygotowanie
Krok 1
Do mąki dodać jajko, ok. 100 ml wody, sól oraz pieprz i zagnieść ciasto, tak aby stało się elastyczne i sprężyste, a następnie uformować cztery kule i odstawić je w chłodne miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut. Z jajka na farsz oddzielić białko.. Wymieszać twaróg, bułkę tartą, żółtko i pastę wasabi, a następnie doprawić solą.
Krok 2
Na wysypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i wykroić w nim koła o średnicy ok. 12 cm. Nałożyć farsz na ich środek i posmarować krawędzie białkiem. Zlepić pierożki, dobrze dociskając krawędzie.
Krok 3
Warzywa do woka: Marchewki obrać i umyć, pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć zieloną szypułkę i gniazda nasienne. Pomidory i marchewki pokroić w kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść. Pieczarki i boczniaki (jeżeli jest to konieczne) umyć, oczyścić i w zależności od rozmiaru pokroić na mniejsze kawałki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić i przekroić na pół. Ananasa pokroić na kawałki.
Krok 4
Warzywa smażyć w woku na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. . Pierożki gotować w osolonej wodzie ok. 6-7 minut. Dodać ananasa do warzyw, posypać bazylią, doprawić sosem sojowym i chili. Serwować razem z pierożkami.
ID przepisu: 561
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej