
86 od 370
Piernikowa soczewica beluga z kebabem z krewetek

Całkowity czas
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
3411 kJ / 815 kcal
Tłuszcz:
34.2 g
Białko:
45 g
Węglowodany:
68.2 g
Składniki dla 2 porcja / porcje
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryczki chili
- 6 łyżek sosu stir-fry Kikkoman
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 średnich krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych
- 200 g czarnej soczewicy beluga
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- ½ cukinii
- 50 g orzechów nerkowca
- oliwa z oliwek
- szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
- szczypta pieprzu
- 4 długie drewniane patyczki do szaszłyków
przygotowanie
- Przygotuj marynatę. Zmiksuj sok z cytryny, oliwę, ząbek czosnku, chili i sos stir-fry za pomocą blendera ręcznego. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki. Do miski z krewetkami dodaj jedną łyżkę pietruszki. Zalej krewetki marynatą, dobrze wymieszaj i pozostaw do zamarynowania w lodówce. Soczewicę gotuj w bulionie na małym ogniu przez ok. 20 minut. Umyj warzywa i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa i orzechy nerkowca na bardzo gorącej oliwie. Dodaj soczewicę i resztę bulionu. Krótko zagotuj. Dopraw szczyptą przyprawy do piernika, pieprzem i sosem stir-fry. Na koniec dodaj resztę pietruszki.
- Nabij krewetki na drewniane patyczki i podsmaż krótko w marynacie. Następnie smaż na średnim ogniu, aż będą gotowe. Podawaj z soczewicą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
3411 kJ / 815 kcal
Tłuszcz:
34.2 g
Białko:
45 g
Węglowodany:
68.2 g
Składniki dla 2 porcja / porcje
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryczki chili
- 6 łyżek sosu stir-fry Kikkoman
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 średnich krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych
- 200 g czarnej soczewicy beluga
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- ½ cukinii
- 50 g orzechów nerkowca
- oliwa z oliwek
- szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
- szczypta pieprzu
- 4 długie drewniane patyczki do szaszłyków