Piernikowa soczewica beluga z kebabem z krewetek
Wyszukiwanie
Filtr
Piernikowa soczewica beluga z kebabem z krewetek
Bookmark
3 od 328

Piernikowa soczewica beluga z kebabem z krewetek

Piernikowa soczewica beluga z kebabem z krewetek
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
3411 kJ / 815 kcal
Tłuszcz: 34.2 g
Białko: 45 g
Węglowodany: 68.2 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili
  • 6 łyżek sosu stir-fry Kikkoman
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych
  • 200 g czarnej soczewicy beluga
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • ½  czerwonej papryki
  • ½  cukinii
  • 50 g orzechów nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
  • szczypta pieprzu
  • 4 długie drewniane patyczki do szaszłyków

przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Zmiksuj sok z cytryny, oliwę, ząbek czosnku, chili i sos stir-fry za pomocą blendera ręcznego. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki. Do miski z krewetkami dodaj jedną łyżkę pietruszki. Zalej krewetki marynatą, dobrze wymieszaj i pozostaw do zamarynowania w lodówce. Soczewicę gotuj w bulionie na małym ogniu przez ok. 20 minut. Umyj warzywa i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa i orzechy nerkowca na bardzo gorącej oliwie. Dodaj soczewicę i resztę bulionu. Krótko zagotuj. Dopraw szczyptą przyprawy do piernika, pieprzem i sosem stir-fry. Na koniec dodaj resztę pietruszki.
  2. Nabij krewetki na drewniane patyczki i podsmaż krótko w marynacie. Następnie smaż na średnim ogniu, aż będą gotowe. Podawaj z soczewicą.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
3411 kJ / 815 kcal
Tłuszcz: 34.2 g
Białko: 45 g
Węglowodany: 68.2 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili
  • 6 łyżek sosu stir-fry Kikkoman
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych
  • 200 g czarnej soczewicy beluga
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • ½  czerwonej papryki
  • ½  cukinii
  • 50 g orzechów nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina mielonego cynamonu i imbiru)
  • szczypta pieprzu
  • 4 długie drewniane patyczki do szaszłyków