Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Wyszukiwanie
Filtr
Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Bookmark
6 od 15

Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą

Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
1455 kJ / 347 kcal
Tłuszcz: 3.6 g
Białko: 15 g
Węglowodany: 58.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g półsuszonych pomidorów
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 250 g posiekanych pomidorów
  • Kilka gałązek tymianku
  • 4 łyżki stołowe sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 2 łyżki octu cydrowego
  • 100 g wegańskiego crème fraîche
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

przygotowanie

Umyj ziemniaki, nakłuj je widelcem, owiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (konwekcja: 180°C) przez 70-80 minut.

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w kostkę i wyciśnij czosnek. Półsuszone pomidory pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Ciecierzycę odcedź i wypłucz, dodaj do patelni wraz z posiekanymi półsuszonymi pomidorami i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj sos teriyaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. Dopraw octem cydrowym. Ostrożnie usuń folię z ziemniaków, pokrój je na pół wzdłuż, naciśnij z obu stron, aby je otworzyć i napełnij mieszanką pomidorów i ciecierzycy. Podawaj z crème fraîche i szczypiorkiem na wierzchu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
1455 kJ / 347 kcal
Tłuszcz: 3.6 g
Białko: 15 g
Węglowodany: 58.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g półsuszonych pomidorów
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 250 g posiekanych pomidorów
  • Kilka gałązek tymianku
  • 4 łyżki stołowe sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 2 łyżki octu cydrowego
  • 100 g wegańskiego crème fraîche
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku