Pieczony schab ze śliwką

Składniki

4 porcj(e/i)
1 kg
schabu wieprzowego
350 g
śliwek suszonych bez pestek
suszony majeranek
czosnek
olej rzepakowy
miód
sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki podduś w sosie sojowym z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź.

Krok 2

Schab opłucz pod bieżącą wodą, przez środek za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika), lub za pomocą szpikulca zrób otwór wzdłuż mięśnia. Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popierz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.

Krok 3

Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.

Krok 4

Piecz schab w 180 stopniach przez ok. 1 – 1.5h.

ID przepisu: 557

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Śliwki podduś w sosie sojowym z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź.

Schab opłucz pod bieżącą wodą, przez środek za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika), lub za pomocą szpikulca zrób otwór wzdłuż mięśnia. Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popierz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.

Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.

Piecz schab w 180 stopniach przez ok. 1 – 1.5h.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.