Wyszukiwanie
Filtr
Pieczony schab ze śliwką
Bookmark
13 od 328

Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1-1,2 kg schabu wieprzowego
  • 300-400g śliwek suszonych bez pestek
  • suszony majeranek
  • czosnek
  • Kilka łyżek sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy
  • miód
  • sól i pieprz

przygotowanie

Śliwki podduś w sosie sojowym z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź.

Schab opłucz pod bieżącą wodą, przez środek za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika), lub za pomocą szpikulca zrób otwór wzdłuż mięśnia. Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popierz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.

Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.

Piecz schab w 180 stopniach przez ok. 1 – 1.5h.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1-1,2 kg schabu wieprzowego
  • 300-400g śliwek suszonych bez pestek
  • suszony majeranek
  • czosnek
  • Kilka łyżek sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy
  • miód
  • sól i pieprz