Wyszukiwanie
Filtr
Pieczony kalafior
Bookmark
15 od 56

Pieczony kalafior

Pyszny i pikantny - szybki kalafior prosto z piekarnika to danie, którego przyrządzanie jest tak samo przyjemne, jak jego jedzenie.

Pieczony kalafior
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
617 kJ / 148 kcal
Tłuszcz: 12,5 g
Białko: 4,0 g
Węglowodany: 4,2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 kalafior
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj i osusz. Usuń wszystkie liście z wyjątkiem kilku blisko główki.

2. Zamarynuj kalafiora w misce z olejem rzepakowym, czosnkiem, kminkiem, papryką, syropem klonowym, pieprzem cayenne i sosem sojowym Kikkoman.

3. Ułóż kalafiora w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
617 kJ / 148 kcal
Tłuszcz: 12,5 g
Białko: 4,0 g
Węglowodany: 4,2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 kalafior
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman