
Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy
Przygotuj swoje podniebienie na słodko-pikantną ucztę: udka z kurczaka marynowane w sosie sojowym Kikkoman z papryką i miodem, podawane z wybornym ragout z soczewicy.

Składniki na 4 porcj(e/i)
Kurczak
- 4 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka miodu
Ragout z soczewicy
- 200 g brązowej soczewicy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 150 g obranych ziemniaków
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g obranych batatów
- 150 g świeżej zielonej fasolki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie. Opłucz i osusz rozmaryn.
2. Obierz ziemniaki i bataty i pokrój na kawałki wielkości orzechów laskowych. Fasolę opłucz, osusz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.
3. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozmaryn drobno posiekaj.
4. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odcedź namoczoną soczewicę i dodaj do boczku. Dodaj ziemniaki, bataty, rozmaryn, czosnek i fasolę. Wlej bulion warzywny i 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
6. Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, papryką i miodem. Cebule obierz i przekrój na pół. Zamarynuj udka z kurczaka i cebulę w marynacie sojowo-paprykowej. Przełóż do brytfanny i wsadź do piekarnika.
7. Udka z kurczaka piecz przez ok. 5 minut. Wlej białe wino i 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dodaj 2 liście laurowe.
8. Przykryj brytfannę i piecz na środkowej półce przez ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę z brytfanny i pozostaw udka z kurczaka w piekarniku na kolejne 15 minut, żeby się przyrumieniły. Podawaj z ragout z soczewicy.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
Kurczak
- 4 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka miodu
Ragout z soczewicy
- 200 g brązowej soczewicy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 150 g obranych ziemniaków
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g obranych batatów
- 150 g świeżej zielonej fasolki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku