Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy
Wyszukiwanie
Filtr
Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy
Bookmark
14 od 56

Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy

Przygotuj swoje podniebienie na słodko-pikantną ucztę: udka z kurczaka marynowane w sosie sojowym Kikkoman z papryką i miodem, podawane z wybornym ragout z soczewicy.

Pieczone udka z kurczaka na ragout z soczewicy
Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
3152 kJ / 751 kcal
Tłuszcz: 31,3 g
Białko: 51,7 g
Węglowodany: 52,9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Kurczak

Ragout z soczewicy

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 150 g obranych ziemniaków
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g obranych batatów
  • 150 g świeżej zielonej fasolki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie. Opłucz i osusz rozmaryn.

2. Obierz ziemniaki i bataty i pokrój na kawałki wielkości orzechów laskowych. Fasolę opłucz, osusz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.

3. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozmaryn drobno posiekaj.

4. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odcedź namoczoną soczewicę i dodaj do boczku. Dodaj ziemniaki, bataty, rozmaryn, czosnek i fasolę. Wlej bulion warzywny i 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia.

5. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

6. Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, papryką i miodem. Cebule obierz i przekrój na pół. Zamarynuj udka z kurczaka i cebulę w marynacie sojowo-paprykowej. Przełóż do brytfanny i wsadź do piekarnika.

7. Udka z kurczaka piecz przez ok. 5 minut. Wlej białe wino i 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dodaj 2 liście laurowe.

8. Przykryj brytfannę i piecz na środkowej półce przez ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę z brytfanny i pozostaw udka z kurczaka w piekarniku na kolejne 15 minut, żeby się przyrumieniły. Podawaj z ragout z soczewicy.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
3152 kJ / 751 kcal
Tłuszcz: 31,3 g
Białko: 51,7 g
Węglowodany: 52,9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Kurczak

Ragout z soczewicy

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 150 g obranych ziemniaków
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g obranych batatów
  • 150 g świeżej zielonej fasolki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku