
Pieczone jabłka w karmelowej glazurze

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 4 jabłka
- 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 100 g drobnego cukru
- 2 szczypty cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 60 g masła
- gałązka melisy cytrynowej lub mięty
przygotowanie
Przygotować jabłka. Do garnka dodać słodki sos sojowy Kikkoman, cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki stołowe soku z cytryny, po czym zagotować. Gotować do momentu, aż się skarmelizuje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Dodać masło i wymieszać.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ½ cm. Każdy plaster posmarować karmelem i ponownie złożyć jabłko. Aby plastry jabłka trzymały się razem, należy ponatykać je na drewniane szpikulce, a następnie umieścić w naczyniu do zapiekania. Pozostałym karmelem polać jabłka. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika na godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i pozostawić w piekarniku na kolejną godzinę, od czasu do czasu smarując jabłka wytopionym sokiem. Na koniec wyjąć naczynie z piekarnika, każde jabłko położyć na osobnym talerzu, polać karmelem i udekorować gałązką cytrynowej melisy lub mięty.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 4 jabłka
- 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 100 g drobnego cukru
- 2 szczypty cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 60 g masła
- gałązka melisy cytrynowej lub mięty