Pieczone jabłka w karmelowej glazurze
Wyszukiwanie
Filtr
Pieczone jabłka w karmelowej glazurze
Bookmark
5 od 285

Pieczone jabłka w karmelowej glazurze

Pieczone jabłka w karmelowej glazurze
Całkowity czas 140 min.
Czas przygotowania: 140 min.
Nutrition facts (per portion): 1882 kJ / 449 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 jabłka 
  • 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 100 g drobnego cukru 
  • 2 szczypty cukru waniliowego
  • 1 cytryna 
  • 60 g masła
  • gałązka melisy cytrynowej lub mięty

przygotowanie

Przygotować jabłka. Do garnka dodać słodki sos sojowy Kikkoman, cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki stołowe soku z cytryny, po czym zagotować. Gotować do momentu, aż się skarmelizuje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Dodać masło i wymieszać.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ½ cm. Każdy plaster posmarować karmelem i ponownie złożyć jabłko. Aby plastry jabłka trzymały się razem, należy ponatykać je na drewniane szpikulce, a następnie umieścić w naczyniu do zapiekania. Pozostałym karmelem polać jabłka. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika na godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i pozostawić w piekarniku na kolejną godzinę, od czasu do czasu smarując jabłka wytopionym sokiem. Na koniec wyjąć naczynie z piekarnika, każde jabłko położyć na osobnym talerzu, polać karmelem i udekorować gałązką cytrynowej melisy lub mięty.  

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 140 min.
Czas przygotowania: 140 min.
Nutrition facts (per portion): 1882 kJ / 449 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 jabłka 
  • 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 100 g drobnego cukru 
  • 2 szczypty cukru waniliowego
  • 1 cytryna 
  • 60 g masła
  • gałązka melisy cytrynowej lub mięty