Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
188 od 243

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas przygotowania: 1 godz 45 min.
Czas marynowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 1429 kJ / 342 kcal

Składniki dla 6 porcji

Na marynatę Yakiniku:

  • 2 plasterki cytryny
  • 600 g chudego steku wołowego
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 50 g młodej rukoli
  • 2 bagietki
  • 2 łyżki stołowe prażonej cebuli

przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę Yakiniku. Zagotuj cukier i czerwone wino na małej patelni. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy i plasterki cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wytrzyj wołowinę do sucha. Pokrój w plastry o grubości około 3 cm i umieść je w naczyniu żaroodpornym o odpowiedniej wielkości. Zalej marynatą i wmasuj ją w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
  3. Wyjmij wołowinę z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Wytrzyj mięso do sucha i smaż ze wszystkich stron w 2 łyżkach gorącego oleju, aby nabrało koloru.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umieść wołowinę na żaroodpornej patelni na pogniecionej folii aluminiowej. Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój pomidora na małe kostki, umieść obok mięsa. Dopraw solą i pieprzem, skrop pozostałą oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
  5. Wyjmij patelnię z piekarnika. Zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Tuż przed tym, jak czosnek zacznie się rumienić, wlej resztę marynaty i lekko zagotuj.
  6. Umyj i odwiruj rukolę. Bagietki pokrój w kromki i krótko opiecz na patelni. Ułóż pokrojone mięso z rukolą na kromkach bagietki. Udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami i prażoną cebulą. Polej sosem czosnkowym i podawaj.

Dobra rada: jeśli nie lubisz czosnku, dodaj resztę marynaty do rozgrzanego masła i pozwól mu się lekko zagotować.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 6 porcji

Na marynatę Yakiniku:

  • 2 plasterki cytryny
  • 600 g chudego steku wołowego
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 50 g młodej rukoli
  • 2 bagietki
  • 2 łyżki stołowe prażonej cebuli