
Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Składniki dla 6 porcja / porcje
Na marynatę Yakiniku:
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
- 4 łyżki stołowe czerwonego wina
- 8 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 80 ml)
- 2 plasterki cytryny
- 600 g chudego steku wołowego
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 50 g młodej rukoli
- 2 bagietki
- 2 łyżki stołowe prażonej cebuli
przygotowanie
- Przygotuj marynatę Yakiniku. Zagotuj cukier i czerwone wino na małej patelni. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy i plasterki cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Wytrzyj wołowinę do sucha. Pokrój w plastry o grubości około 3 cm i umieść je w naczyniu żaroodpornym o odpowiedniej wielkości. Zalej marynatą i wmasuj ją w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
- Wyjmij wołowinę z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Wytrzyj mięso do sucha i smaż ze wszystkich stron w 2 łyżkach gorącego oleju, aby nabrało koloru.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umieść wołowinę na żaroodpornej patelni na pogniecionej folii aluminiowej. Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój pomidora na małe kostki, umieść obok mięsa. Dopraw solą i pieprzem, skrop pozostałą oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
- Wyjmij patelnię z piekarnika. Zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Tuż przed tym, jak czosnek zacznie się rumienić, wlej resztę marynaty i lekko zagotuj.
- Umyj i odwiruj rukolę. Bagietki pokrój w kromki i krótko opiecz na patelni. Ułóż pokrojone mięso z rukolą na kromkach bagietki. Udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami i prażoną cebulą. Polej sosem czosnkowym i podawaj.
Dobra rada: jeśli nie lubisz czosnku, dodaj resztę marynaty do rozgrzanego masła i pozwól mu się lekko zagotować.
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 6 porcja / porcje
Na marynatę Yakiniku:
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
- 4 łyżki stołowe czerwonego wina
- 8 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 80 ml)
- 2 plasterki cytryny
- 600 g chudego steku wołowego
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 50 g młodej rukoli
- 2 bagietki
- 2 łyżki stołowe prażonej cebuli