Pieczona wieprzowina w pikantnej skórce
Wyszukiwanie
Filtr
Pieczona wieprzowina w pikantnej skórce
Bookmark
208 od 370

Pieczona wieprzowina w pikantnej skórce

Pieczona wieprzowina w pikantnej skórce
Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas marynowania: 30 min.
1966 kJ / 469 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g pasternaka
  • 500 g brukwi
  • 600 g filetów wieprzowych
  • 2 łyżki stołowe nasion kolendry
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 łyżek stołowych bezglutenowego naturalnie warzonego sosu sojowego tamari Kikkoman
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 250 g grzybów (np. pieczarek, boczniaków)
  • kilka świeżych listków tymianku
  • 4 łyżki stołowe gorącego mleka
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1-2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)

przygotowanie

Pasternak i brukiew obrać, umyć, pokroić na kawałki, włożyć do wody i gotować przez 15-20 minut. Osuszyć filety. Ziarna kolendry i pieprzu rozgnieść niezbyt drobno. Zmieszać 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari, sezam, 2 łyżeczki cukru, musztardę i 2 łyżki oliwy, a następnie posmarować filety mieszanką przypraw. Filety włożyć do patelni nadającej się do użycia w piekarniku lub brytfanny i lekko podsmażyć z każdej strony. Na kolejne 20-25 minut wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (piekarnik gazowy: poziom 3, piekarnik z termoobiegiem 160°C). W międzyczasie smarować mięso pozostałą marynatą. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Grzyby (jeżeli to konieczne) umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Pozostałą oliwę rozgrzać, dodać cebulę, grzyby i podsmażyć. Doprawić 4 łyżkami bezglutenowego sosu sojowego tamari, tymiankiem i pozostałą ilością cukru. Warzywa rozgnieść niezbyt mocno z dodatkiem mleka i masła. Doprawić chrzanem i pozostałym sosem sojowym. Filet wieprzowy, warzywa i grzybowo-cebulową mieszankę ułożyć na talerzu i podać.

Wskazówka: Warzywa będą smakować równie dobrze, gdy brukiew zastąpimy dynią lub batatami.

Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas marynowania: 30 min.
1966 kJ / 469 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g pasternaka
  • 500 g brukwi
  • 600 g filetów wieprzowych
  • 2 łyżki stołowe nasion kolendry
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 łyżek stołowych bezglutenowego naturalnie warzonego sosu sojowego tamari Kikkoman
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 250 g grzybów (np. pieczarek, boczniaków)
  • kilka świeżych listków tymianku
  • 4 łyżki stołowe gorącego mleka
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1-2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)