Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
78 od 172

Pieczona pierś kaczki z jabłkami

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 812 kJ / 194 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 5 łyżeczek Kikkoman Ponzu Orange
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

przygotowanie

Naciąć mięso na jego tłustej stronie. Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso skórą do dołu przez ok. 10 minut. Zdjąć mięso z patelni, a olej ze smażenia odlać do osobnego naczynia.Na  patelnię wlać 3 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange i zagotować, dodać mięso i smażyć na drugiej stronie przez 3 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia na 3 minuty.Obrać jabłka i pokroić na ósemki. Na dużą patelnię wlać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange i gotować na silnym ogniu 2 minuty. Dodaćjabłka smażyć 2- 3 minuty ażzbrązowieją. Dodać orzeszki piniowe, wymieszać i zdjąć z ognia. 

Wyjąć mięso z patelni, pokroić na plastry, wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem ze smażenia.  Podawać z kawałkami smażonych jabłek, ewentualnie doprawić pieprzem. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 5 łyżeczek Kikkoman Ponzu Orange
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • Pieprz
  • Olej do smażenia