
Pieczona pierś kaczki z jabłkami

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 piersi z kaczki
- 2 jabłka
- 5 łyżeczek Kikkoman Ponzu Orange
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Naciąć mięso na jego tłustej stronie. Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso skórą do dołu przez ok. 10 minut. Zdjąć mięso z patelni, a olej ze smażenia odlać do osobnego naczynia.Na patelnię wlać 3 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange i zagotować, dodać mięso i smażyć na drugiej stronie przez 3 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia na 3 minuty.Obrać jabłka i pokroić na ósemki. Na dużą patelnię wlać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange i gotować na silnym ogniu 2 minuty. Dodaćjabłka smażyć 2- 3 minuty ażzbrązowieją. Dodać orzeszki piniowe, wymieszać i zdjąć z ognia.
Wyjąć mięso z patelni, pokroić na plastry, wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem ze smażenia. Podawać z kawałkami smażonych jabłek, ewentualnie doprawić pieprzem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 piersi z kaczki
- 2 jabłka
- 5 łyżeczek Kikkoman Ponzu Orange
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych
- Pieprz
- Olej do smażenia