Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko

Czas ogółem 45 min
10 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
cukinie
 ½ pęczek
pietruszki
100 g
pomidorków koktajlowych
1 
cebula
2 łyżki
oliwy z oliwek
200 g
gotowych krewetek
2 łyżeczki
mąki
200 g
śmietanki (lub mleka owsianego)
świeżo zmielony pieprz
papryka słodka mielona
40 g
startego parmezanu
Wartości odżywcze (na porcję) 1651 kJ  /  393 kcal
24,8 g Tłuszcz
19,8 g Białko
19,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie umyj i obetnij końcówki. Pokrój wzdłuż i usuń część miąższu, aż osiągną grubość ok. 0,5 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i grubo posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, krewetki, pomidorki oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Usmaż. Posyp mąką i lekko podsmaż. Dodaj śmietanę i sos do ryżu (lub sos sojowy i cukier). Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Dodaj połowę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem i słodką papryką.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200℃ (180℃ z termoobiegiem). Łyżką przełóż mieszankę z patelni na połówki cukinii. Cukinie umieść na blasze do pieczenia. Wymieszaj bułkę tartą panko, parmezan i trochę słodkiej papryki. Posyp cukinie i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.

Krok 4

Posyp faszerowane cukinie resztą pietruszki i podawaj.

ID przepisu: 839

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Cukinie umyj i obetnij końcówki. Pokrój wzdłuż i usuń część miąższu, aż osiągną grubość ok. 0,5 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i grubo posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, krewetki, pomidorki oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Usmaż. Posyp mąką i lekko podsmaż. Dodaj śmietanę i sos do ryżu (lub sos sojowy i cukier). Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Dodaj połowę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem i słodką papryką.

Rozgrzej piekarnik do 200℃ (180℃ z termoobiegiem). Łyżką przełóż mieszankę z patelni na połówki cukinii. Cukinie umieść na blasze do pieczenia. Wymieszaj bułkę tartą panko, parmezan i trochę słodkiej papryki. Posyp cukinie i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.

Posyp faszerowane cukinie resztą pietruszki i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.