Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko
Wyszukiwanie
Filtr
Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko
Bookmark
204 od 294

Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko

Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 35 min.
1651 kJ / 393 kcal
Tłuszcz: 24.8 g
Białko: 19.8 g
Węglowodany: 19.7 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Cukinie umyj i obetnij końcówki. Pokrój wzdłuż i usuń część miąższu, aż osiągną grubość ok. 0,5 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i grubo posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, krewetki, pomidorki oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Usmaż. Posyp mąką i lekko podsmaż. Dodaj śmietanę i sos do ryżu (lub sos sojowy i cukier). Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Dodaj połowę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem i słodką papryką.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200℃ (180℃ z termoobiegiem). Łyżką przełóż mieszankę z patelni na połówki cukinii. Cukinie umieść na blasze do pieczenia. Wymieszaj bułkę tartą panko, parmezan i trochę słodkiej papryki. Posyp cukinie i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
  4. Posyp faszerowane cukinie resztą pietruszki i podawaj.
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 35 min.
1651 kJ / 393 kcal
Tłuszcz: 24.8 g
Białko: 19.8 g
Węglowodany: 19.7 g

Składniki dla 4 porcja / porcje