Pieczeń wołowa z ziemniaczano-marchewkowym purée

Czas ogółem 45 min
45 min Czas przygotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
łopatki wołowej
oliwa z oliwek
200 g
marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
300 g
ziemniaków, pokrojonych w kostkę
50 g
szalotek, obranych i przekrojonych na pół
2 
ząbki czosnku, obrane
 ½ 
gałązki rozmarynu
2 
gałązki tymianku
25 g
crème fraîche
sól morska
pieprz czarny mielony
Wartości odżywcze (na porcję) 2518 kJ  /  601 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wołową zamarynować na dwie godziny w naturalnie warzonym sosie sojowym. Następnie wyjąć mięso, pozostawić na chwilę do odcieknięcia i podsmażyć w brytfannie ze wszystkich stron z dodatkiem oliwy z oliwek. Po obsmażeniu wyjąć mięso z brytfanny. W pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażyć warzywa i czosnek, delikatnie je doprawiając. Dodać mięso i piec w piekarniku pod przykryciem cztery godziny w temperaturze 150°C (z termoobiegiem).

Krok 2

Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać rozmaryn i tymianek. Po upieczeniu wyjąć zioła i mięso, pozostałe warzywa rozgnieść szumówką, dodać crème fraîche i doprawić do smaku.

ID przepisu: 565

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Łopatkę wołową zamarynować na dwie godziny w naturalnie warzonym sosie sojowym. Następnie wyjąć mięso, pozostawić na chwilę do odcieknięcia i podsmażyć w brytfannie ze wszystkich stron z dodatkiem oliwy z oliwek. Po obsmażeniu wyjąć mięso z brytfanny. W pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażyć warzywa i czosnek, delikatnie je doprawiając. Dodać mięso i piec w piekarniku pod przykryciem cztery godziny w temperaturze 150°C (z termoobiegiem).

Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać rozmaryn i tymianek. Po upieczeniu wyjąć zioła i mięso, pozostałe warzywa rozgnieść szumówką, dodać crème fraîche i doprawić do smaku.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.