Pieczarki faszerowane komosą ryżową

Czas ogółem 45 min
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Faszerowane grzyby z grilla to wegetariański przysmak, który dzięki komosie ryżowej jest dodatkowo bogaty w wartości odżywcze. Warzywne nadzienie z cytrusową nutą Ponzu to wspaniałe dopełnienie tej kompozycji smaków.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
pieczarki portobello
100 g
komosy ryżowej
70 g
tartego sera cheddar
1 pęczek
szczypiorku
1 
mała czerwona cebula
1 
ząbek czosnku
 ½ 
żółtej papryki
1 
pomidor
1 
marchewka
1 łyżka
oliwy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze (na porcję) 3152 kJ  /  788 kcal
26 g Tłuszcz
48 g Białko
97 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Nóżki drobno posiekaj. 

Krok 2

Cebulę, pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj szczypiorek.

Krok 3

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Smaż grzyby i cebulę, aż cebula zmięknie, a grzyby stracą na objętości. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż ok. 3 min. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pomidora, szczypiorek oraz 2 łyżki sosu Ponzu i wymieszaj. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj starty ser i wymieszaj.

Krok 5

Kapelusze pieczarek skrop sosem Ponzu  z obu stron. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem i umieść na grillu kapeluszami w stronę rusztu. Przykryj folią aluminiową i grilluj ok. 15 min. lub do momentu, aż grzyby się upieką.

Krok 6

Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

ID przepisu: 1122

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Nóżki drobno posiekaj. 

Cebulę, pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj szczypiorek.

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Smaż grzyby i cebulę, aż cebula zmięknie, a grzyby stracą na objętości. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż ok. 3 min. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pomidora, szczypiorek oraz 2 łyżki sosu Ponzu i wymieszaj. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj starty ser i wymieszaj.

Kapelusze pieczarek skrop sosem Ponzu  z obu stron. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem i umieść na grillu kapeluszami w stronę rusztu. Przykryj folią aluminiową i grilluj ok. 15 min. lub do momentu, aż grzyby się upieką.

Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.