
Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100g kaszy pęczak
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 jaja
- 2 garście pieczarek
- 5 dużych boczniaków
- 1 cebula biała
- natka pietruszki
- 100g masła
- sos sojowy Kikkoman
- klasyczny TABASCO® Pepper Sauce
przygotowanie
Pieczarki i boczniaki oczyść z ewentualnych resztek piasku, a następnie pokrój – pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Szparagi umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz z łusek, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na ok. 4cm kawałki.
Na patelni, na maśle usmaż pieczarki, zdejmij z patelni, następnie podsmaż boczniaki i również odstaw je na bok. Na patelni podsmaż porządnie cebulę, dodaj szparagi, a gdy zaczną mięknąć wrzuć grzyby i ugotowany pęczak. Wymieszaj, dopraw sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Pepper Sauce.
Po zdjęciu dania z patelni, usmaż na niej dwa jajka sadzone i podawaj razem z kaszą, posypane natką pietruszki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100g kaszy pęczak
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 jaja
- 2 garście pieczarek
- 5 dużych boczniaków
- 1 cebula biała
- natka pietruszki
- 100g masła
- sos sojowy Kikkoman
- klasyczny TABASCO® Pepper Sauce