Wyszukiwanie
Filtr
Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami
Bookmark
17 od 370

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100g kaszy pęczak
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 2 garście pieczarek
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • sos sojowy Kikkoman
  • klasyczny TABASCO® Pepper Sauce

przygotowanie

Pieczarki i boczniaki oczyść z ewentualnych resztek piasku, a następnie pokrój – pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Szparagi umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz z łusek, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na ok. 4cm kawałki.

Na patelni, na maśle usmaż pieczarki, zdejmij z patelni, następnie podsmaż boczniaki i również odstaw je na bok. Na patelni podsmaż porządnie cebulę, dodaj szparagi, a gdy zaczną mięknąć wrzuć grzyby i ugotowany pęczak. Wymieszaj, dopraw sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Pepper Sauce.
Po zdjęciu dania z patelni, usmaż na niej dwa jajka sadzone i podawaj razem z kaszą, posypane natką pietruszki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100g kaszy pęczak
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 2 garście pieczarek
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • sos sojowy Kikkoman
  • klasyczny TABASCO® Pepper Sauce