Pałki z kurczaka

5 1 Oceny
Czas ogółem 190 min
20 min Czas przygotowania
120 min Czas marynowania
50 min Czas gotowania

Grillowane soczyste lizaki z kurczaka w pikantnej marynacie Grillowane soczyste pałki z kurczaka z sosem sojowym Kikkoman. Bogaty smak sosu sojowego Kikkoman doskonale doprawia marynatę, a jednocześnie sprawia, że mięso jest soczyste i pięknie się rumieni. Niezwykle delikatne pałki z kurczaka zachwycą Twoich gości.

Składniki

4 porcj(e/i)
12 
udek (podudzi) z kurczaka
3 łyżki
musztardy Dijon
1 łyżeczka
oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony pieprz
1 pęczek
cebuli dymki
3 łyżki
białych ziaren sezamu
Wartości odżywcze (na porcję) 1904 kJ  /  455 kcal
17 g Tłuszcz
3 g Białko
2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Zdejmij skórę z podudzi kurczaka. Następnie przetnij ścięgna na kości i ostrożnie przesuń mięso kciukiem i palcem wskazującym w dół, tak aby móc trzymać podudzie za odsłoniętą kość jak lizaka.

Krok 2

Wymieszaj musztardę, olej i sos sojowy Kikkoman i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc. Na 30 minut przed grillowaniem dopraw pałki z kurczaka solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej go do temperatury 180-200°C. Umieść pałki w strefie grillowania pośredniego i piecz przez około 50 minut.

Krok 4

W międzyczasie umyj i osusz cebulę dymkę, a następnie krótko zrumień ją w całości metodą grillowania bezpośredniego. 

Krok 5

Tuż przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pałki marynatą i posyp ziarnami sezamu. Dokończ grillowanie lizaków i podaj je z cebulką dymką. 

ID przepisu: 960

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zdejmij skórę z podudzi kurczaka. Następnie przetnij ścięgna na kości i ostrożnie przesuń mięso kciukiem i palcem wskazującym w dół, tak aby móc trzymać podudzie za odsłoniętą kość jak lizaka.

Wymieszaj musztardę, olej i sos sojowy Kikkoman i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc. Na 30 minut przed grillowaniem dopraw pałki z kurczaka solą i pieprzem.

Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej go do temperatury 180-200°C. Umieść pałki w strefie grillowania pośredniego i piecz przez około 50 minut.

W międzyczasie umyj i osusz cebulę dymkę, a następnie krótko zrumień ją w całości metodą grillowania bezpośredniego. 

Tuż przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pałki marynatą i posyp ziarnami sezamu. Dokończ grillowanie lizaków i podaj je z cebulką dymką. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.