Pałki z kurczaka
Wyszukiwanie
Filtr
Pałki z kurczaka
Bookmark
37 od 401

Pałki z kurczaka

Grillowane soczyste lizaki z kurczaka w pikantnej marynacie Grillowane soczyste pałki z kurczaka z sosem sojowym Kikkoman. Bogaty smak sosu sojowego Kikkoman doskonale doprawia marynatę, a jednocześnie sprawia, że mięso jest soczyste i pięknie się rumieni. Niezwykle delikatne pałki z kurczaka zachwycą Twoich gości.

Pałki z kurczaka
Całkowity czas 70 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 50 min.
1904 kJ / 455 kcal
Tłuszcz: 17 g
Białko: 3 g
Węglowodany: 2 g

Składniki dla 4 porcji

  • 12 udek (podudzi) z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki białych ziaren sezamu
  • 1 pęczek cebuli dymki

przygotowanie

  1. Zdejmij skórę z podudzi kurczaka. Następnie przetnij ścięgna na kości i ostrożnie przesuń mięso kciukiem i palcem wskazującym w dół, tak aby móc trzymać podudzie za odsłoniętą kość jak lizaka.
  2. Wymieszaj musztardę, olej i sos sojowy Kikkoman i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc. Na 30 minut przed grillowaniem dopraw pałki z kurczaka solą i pieprzem.
  3. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej go do temperatury 180-200°C. Umieść pałki w strefie grillowania pośredniego i piecz przez około 50 minut.
  4. W międzyczasie umyj i osusz cebulę dymkę, a następnie krótko zrumień ją w całości metodą grillowania bezpośredniego. 
  5. Tuż przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pałki marynatą i posyp ziarnami sezamu. Dokończ grillowanie lizaków i podaj je z cebulką dymką. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 70 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 50 min.
1904 kJ / 455 kcal
Tłuszcz: 17 g
Białko: 3 g
Węglowodany: 2 g

Składniki dla 4 porcji

  • 12 udek (podudzi) z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki białych ziaren sezamu
  • 1 pęczek cebuli dymki