
Pałki z kurczaka
Grillowane soczyste lizaki z kurczaka w pikantnej marynacie Grillowane soczyste pałki z kurczaka z sosem sojowym Kikkoman. Bogaty smak sosu sojowego Kikkoman doskonale doprawia marynatę, a jednocześnie sprawia, że mięso jest soczyste i pięknie się rumieni. Niezwykle delikatne pałki z kurczaka zachwycą Twoich gości.

Składniki dla 4 porcji
- 12 udek (podudzi) z kurczaka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki białych ziaren sezamu
- 1 pęczek cebuli dymki
przygotowanie
- Zdejmij skórę z podudzi kurczaka. Następnie przetnij ścięgna na kości i ostrożnie przesuń mięso kciukiem i palcem wskazującym w dół, tak aby móc trzymać podudzie za odsłoniętą kość jak lizaka.
- Wymieszaj musztardę, olej i sos sojowy Kikkoman i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc. Na 30 minut przed grillowaniem dopraw pałki z kurczaka solą i pieprzem.
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej go do temperatury 180-200°C. Umieść pałki w strefie grillowania pośredniego i piecz przez około 50 minut.
- W międzyczasie umyj i osusz cebulę dymkę, a następnie krótko zrumień ją w całości metodą grillowania bezpośredniego.
- Tuż przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pałki marynatą i posyp ziarnami sezamu. Dokończ grillowanie lizaków i podaj je z cebulką dymką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 12 udek (podudzi) z kurczaka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki białych ziaren sezamu
- 1 pęczek cebuli dymki