Owocowa sałatka z kukurydzą i fetą

Czas ogółem 45 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Połączenie grillowanej kukurydzy, owoców i świeżych ziół - skąpanych w delikatnym dressingu umami - składa się na idealny dodatek do grillowanych mięs i ryb

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
kolba kukurydzy
1 
awokado
140 g
borówek i truskawek
 ½ 
zielonego ogórka
1 
mała czerwona cebula
1 garść
szpinaku
1 garść
listków świeżej kolendry
1 garść
listków świeżej bazylii (najlepiej tajskiej)
1 garść
pietruszki
50 g
sera typu feta
1 łyżka
oliwy z oliwek

Sos:

1 czubata łyżka miodu
1 ½ łyżki
soku z cytryny
70 ml
oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) 3948 kJ  /  987 kcal
56 g Tłuszcz
31 g Białko
94 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj dressing. Sos sojowy przelej do miski. Dodaj miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dressing możesz doprawić odrobiną sosu tabasco.

Krok 2

Kukurydzę skrop sosem sojowym i oliwą z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i umieść na ruszcie. Grilluj ok. 30 min., od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu ziarna kukurydzy zeskrob nożem. 

Krok 3

Awokado pokrój w dużą kostkę. 

Krok 4

Ogórka przekrój na ćwiartki. Ćwiartki pokrój w plasterki. 

Krok 5

Cebulę pokrój w cienkie piórka. 

Krok 6

Umyty szpinak przełóż do dużej miski. Dodaj kukurydzę, owoce, awokado, ogórka oraz zioła. Wymieszaj delikatnie. Przełóż na talerze, dodaj fetę i skrop dressingiem.

ID przepisu: 1124

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj dressing. Sos sojowy przelej do miski. Dodaj miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dressing możesz doprawić odrobiną sosu tabasco.

Kukurydzę skrop sosem sojowym i oliwą z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i umieść na ruszcie. Grilluj ok. 30 min., od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu ziarna kukurydzy zeskrob nożem. 

Awokado pokrój w dużą kostkę. 

Ogórka przekrój na ćwiartki. Ćwiartki pokrój w plasterki. 

Cebulę pokrój w cienkie piórka. 

Umyty szpinak przełóż do dużej miski. Dodaj kukurydzę, owoce, awokado, ogórka oraz zioła. Wymieszaj delikatnie. Przełóż na talerze, dodaj fetę i skrop dressingiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.