Owoce morza z woka

Czas ogółem 35 min
25 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Szybki wok z owocami morza z grilla z krewetkami i kalmarami Szybki wok z owocami morza z krewetkami i kalmarami w stylu azjatyckim. Wypróbuj z Kikkomanem, jak optymalnie przyrządzić kalmary i przygotuj to wyrafinowane danie z woka na grillu – doskonale doprawione sosem sojowym Kikkoman.

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
korpusów kalmarów
500 g
krewetek olbrzymich bez głowy i jelit, obranych
500 g
zielonych szparagów
 ½ pęczek
cebuli dymki
3 łyżki
oleju arachidowego
 ½ 
łagodnej papryczki chili, drobno posiekanej
trochę płynnego miodu
świeżo zmielony pieprz

Akcesoria:

wok
Wartości odżywcze (na porcję) 962 kJ  /  230 kcal
4 g Tłuszcz
38 g Białko
6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój kalmary w szerokie pierścienie, a krewetki wzdłuż na połówki. Umyj szparagi, odetnij końcówki, obierz jedną trzecią długości od dołu i pokrój łodygi na kawałki o długości 5 cm. Umyj cebulę dymkę i również pokrój ją na kawałki. 

Krok 2

Mocno rozgrzej żeliwny wok na grillu. Wlej 1 łyżkę oleju i grilluj kalmary przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple. 

Krok 3

Ponownie wlej do woka 1 łyżkę oleju i grilluj krewetki w wysokiej temperaturze (2-3 minuty, powinny być jeszcze lekko szkliste). Wyjmij z woka i również trzymaj w cieple. 

Krok 4

Teraz przysmaż w woku warzywa na 1 łyżce oleju (3-4 minuty). Włóż z powrotem do woka krewetki i kalmary, a następnie dopraw wszystko papryczką chili, miodem, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj natychmiast.

ID przepisu: 961

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój kalmary w szerokie pierścienie, a krewetki wzdłuż na połówki. Umyj szparagi, odetnij końcówki, obierz jedną trzecią długości od dołu i pokrój łodygi na kawałki o długości 5 cm. Umyj cebulę dymkę i również pokrój ją na kawałki. 

Mocno rozgrzej żeliwny wok na grillu. Wlej 1 łyżkę oleju i grilluj kalmary przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple. 

Ponownie wlej do woka 1 łyżkę oleju i grilluj krewetki w wysokiej temperaturze (2-3 minuty, powinny być jeszcze lekko szkliste). Wyjmij z woka i również trzymaj w cieple. 

Teraz przysmaż w woku warzywa na 1 łyżce oleju (3-4 minuty). Włóż z powrotem do woka krewetki i kalmary, a następnie dopraw wszystko papryczką chili, miodem, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj natychmiast.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.