Owoce morza z woka
Wyszukiwanie
Filtr
Owoce morza z woka
Bookmark
7 od 392

Owoce morza z woka

Szybki wok z owocami morza z grilla z krewetkami i kalmarami Szybki wok z owocami morza z krewetkami i kalmarami w stylu azjatyckim. Wypróbuj z Kikkomanem, jak optymalnie przyrządzić kalmary i przygotuj to wyrafinowane danie z woka na grillu – doskonale doprawione sosem sojowym Kikkoman.

Owoce morza z woka
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 25 min.
czas gotowania 10 min.
962 kJ / 230 kcal
Tłuszcz: 4 g
Białko: 38 g
Węglowodany: 6 g

Składniki dla 4 porcji

  • 300 g korpusów kalmarów
  • 500 g krewetek olbrzymich bez głowy i jelit, obranych
  • 500 g zielonych szparagów
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • ½ łagodnej papryczki chili, drobno posiekanej
  • trochę płynnego miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 łyżek sosu sojowego KIKKOMAN (więcej do smaku)

Akcesoria:

  • wok

przygotowanie

  1. Pokrój kalmary w szerokie pierścienie, a krewetki wzdłuż na połówki. Umyj szparagi, odetnij końcówki, obierz jedną trzecią długości od dołu i pokrój łodygi na kawałki o długości 5 cm. Umyj cebulę dymkę i również pokrój ją na kawałki. 
  2. Mocno rozgrzej żeliwny wok na grillu. Wlej 1 łyżkę oleju i grilluj kalmary przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple. 
  3. Ponownie wlej do woka 1 łyżkę oleju i grilluj krewetki w wysokiej temperaturze (2-3 minuty, powinny być jeszcze lekko szkliste). Wyjmij z woka i również trzymaj w cieple. 
  4. Teraz przysmaż w woku warzywa na 1 łyżce oleju (3-4 minuty). Włóż z powrotem do woka krewetki i kalmary, a następnie dopraw wszystko papryczką chili, miodem, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj natychmiast.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 25 min.
czas gotowania 10 min.
962 kJ / 230 kcal
Tłuszcz: 4 g
Białko: 38 g
Węglowodany: 6 g

Składniki dla 4 porcji

  • 300 g korpusów kalmarów
  • 500 g krewetek olbrzymich bez głowy i jelit, obranych
  • 500 g zielonych szparagów
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • ½ łagodnej papryczki chili, drobno posiekanej
  • trochę płynnego miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 łyżek sosu sojowego KIKKOMAN (więcej do smaku)

Akcesoria:

  • wok