
Owoce morza z woka
Szybki wok z owocami morza z grilla z krewetkami i kalmarami Szybki wok z owocami morza z krewetkami i kalmarami w stylu azjatyckim. Wypróbuj z Kikkomanem, jak optymalnie przyrządzić kalmary i przygotuj to wyrafinowane danie z woka na grillu – doskonale doprawione sosem sojowym Kikkoman.

Składniki dla 4 porcji
- 300 g korpusów kalmarów
- 500 g krewetek olbrzymich bez głowy i jelit, obranych
- 500 g zielonych szparagów
- ½ pęczka cebuli dymki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- ½ łagodnej papryczki chili, drobno posiekanej
- trochę płynnego miodu
- świeżo zmielony pieprz
- 8 łyżek sosu sojowego KIKKOMAN (więcej do smaku)
Akcesoria:
- wok
przygotowanie
- Pokrój kalmary w szerokie pierścienie, a krewetki wzdłuż na połówki. Umyj szparagi, odetnij końcówki, obierz jedną trzecią długości od dołu i pokrój łodygi na kawałki o długości 5 cm. Umyj cebulę dymkę i również pokrój ją na kawałki.
- Mocno rozgrzej żeliwny wok na grillu. Wlej 1 łyżkę oleju i grilluj kalmary przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple.
- Ponownie wlej do woka 1 łyżkę oleju i grilluj krewetki w wysokiej temperaturze (2-3 minuty, powinny być jeszcze lekko szkliste). Wyjmij z woka i również trzymaj w cieple.
- Teraz przysmaż w woku warzywa na 1 łyżce oleju (3-4 minuty). Włóż z powrotem do woka krewetki i kalmary, a następnie dopraw wszystko papryczką chili, miodem, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj natychmiast.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 300 g korpusów kalmarów
- 500 g krewetek olbrzymich bez głowy i jelit, obranych
- 500 g zielonych szparagów
- ½ pęczka cebuli dymki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- ½ łagodnej papryczki chili, drobno posiekanej
- trochę płynnego miodu
- świeżo zmielony pieprz
- 8 łyżek sosu sojowego KIKKOMAN (więcej do smaku)
Akcesoria:
- wok