
Orzeźwiająca sałatka letnia

Składniki dla 4 porcja / porcje
Warzywa:
- 2 sałaty rzymskie lub 1 sałata głowiasta obrana z największych liści
- 3 pomidory
- 2 łodygi pietruszki lub kolendry
- 2 marchewki
- 1 mała brukiew
- 2 małe cukinie
- 10 czerwonych rzodkiewek
- 2 zielone (chińskie) rzodkiewki
- 4 małe cebule dymki
Sos sojowo-cytrynowy:
- 1 cytryna
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek o owocowej nucie
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
przygotowanie
Sałatę umyć, podzielić na liście i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Zieleninę / zioła umyć i drobno pokroić. Marchewki i brukiew obrać, umyć i razem z cukinią i rzodkiewkami poszatkować na szatkownicy w drobne paski. Liście sałaty włożyć do salaterki, dodać warzywa i zioła / zieleninę.
Sos: skórkę cytryny zetrzeć do miski, dodać 1 łyżkę stołową soku z cytryny, olej, naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari, ocet i pieprz, a następnie, mieszając kilka sekund, połączyć ze sobą wszystkie składniki. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Warzywa:
- 2 sałaty rzymskie lub 1 sałata głowiasta obrana z największych liści
- 3 pomidory
- 2 łodygi pietruszki lub kolendry
- 2 marchewki
- 1 mała brukiew
- 2 małe cukinie
- 10 czerwonych rzodkiewek
- 2 zielone (chińskie) rzodkiewki
- 4 małe cebule dymki
Sos sojowo-cytrynowy:
- 1 cytryna
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek o owocowej nucie
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego Tamari Kikkoman
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 ząbek czosnku