Wyszukiwanie
Filtr
Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Bookmark
11 od 15

Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2-3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Pepper Sauce
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • Łyżeczka oleju sezamowego
  • Świeża kolendra
  • Czarny  pieprz, sól

przygotowanie

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do  smaku jeszcze solą i czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu  aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę  i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć  średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2-3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Pepper Sauce
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • Łyżeczka oleju sezamowego
  • Świeża kolendra
  • Czarny  pieprz, sól