Omlet tamago do sushi

Czas ogółem 20 min
5 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Przepis i składniki na sushi tamago z omletem z nadzieniem.

Składniki

5 porcj(e/i)
3 
jaja
15 g
cukru
30 g
wody

Lub z sosem do ryżu Kikkoman

3 
jaja
5 g
cukru
20 g
wody
Olej do smażenia
25 g
ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Rukola
Wartości odżywcze (na porcję) 401 kJ  /  96 kcal
5,7 g Tłuszcz
5,4 g Białko
5,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Roztrzep jaja z cukrem, sosem sojowym Kikkoman i wodą.

Krok 2

Wlej 1/3 ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i podsmażaj na jednej stronie do ścięcia.

Krok 3

Zwiń prawą i lewą stronę do środka, następnie zawiń od góry do połowy i ponownie, aby uformować rolkę

Krok 4

Przesuń rolkę do krawędzi patelni i wlej drugą porcję jajek na patelnię.

Krok 5

Smaż ponownie na jednej stronie do ścięcia, następnie umieść rolkę u góry omleta i zwiń go wokół rolki, aby dodać kolejną warstwę.

Krok 6

Powtórz cały proces dla trzeciej porcji masy jajecznej.

Krok 7

Połóż gotową rolkę na papierze kuchennym i nadaj jej kształt przy pomocy maty do sushi; pozostaw do ostygnięcia i odwiń matę.

Krok 8

Odetnij cienkie końcówki rolki i pokrój pozostałą rolkę na 5 kawałków.

Krok 9

Wytnij małą kieszonkę u góry każdego kawałka (o głębokości 1/2 cm) i wypełnij każdą kieszonkę 5 g ryżu do sushi.

Krok 10

Ułóż omlet tamago na talerzu z rukolą i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Tip

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 946

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Roztrzep jaja z cukrem, sosem sojowym Kikkoman i wodą.

Wlej 1/3 ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i podsmażaj na jednej stronie do ścięcia.

Zwiń prawą i lewą stronę do środka, następnie zawiń od góry do połowy i ponownie, aby uformować rolkę

Przesuń rolkę do krawędzi patelni i wlej drugą porcję jajek na patelnię.

Smaż ponownie na jednej stronie do ścięcia, następnie umieść rolkę u góry omleta i zwiń go wokół rolki, aby dodać kolejną warstwę.

Powtórz cały proces dla trzeciej porcji masy jajecznej.

Połóż gotową rolkę na papierze kuchennym i nadaj jej kształt przy pomocy maty do sushi; pozostaw do ostygnięcia i odwiń matę.

Odetnij cienkie końcówki rolki i pokrój pozostałą rolkę na 5 kawałków.

Wytnij małą kieszonkę u góry każdego kawałka (o głębokości 1/2 cm) i wypełnij każdą kieszonkę 5 g ryżu do sushi.

Ułóż omlet tamago na talerzu z rukolą i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.