Okonomiyaki wegetariańskie – kapuściane placki z warzywami
Wyszukiwanie
Filtr
Okonomiyaki wegetariańskie – kapuściane placki z warzywami
Bookmark
117 od 260

Okonomiyaki wegetariańskie – kapuściane placki z warzywami

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 2443 kJ / 584 kcal

Składniki dla 2 porcji

Na wegetariański sos okonomiyaki:

  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 50 g cukinii
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki słodkiej kukurydzy (w puszce)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2-3 łodygi szczypiorku

Na ciasto:

przygotowanie

  1. Aby przygotować wegetariański sos okonomiyaki, umieść wszystkie składniki w misce i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przy użyciu miksera ręcznego.
  2. Oczyść kapustę, cukinię i paprykę. Pokrój w paski o długości około 3 cm i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
  3. Aby przygotować ciasto, utrzyj tofu ręcznym mikserem i dobrze wymieszaj z bulionem warzywnym i mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj przygotowane warzywa i kukurydzę. Wymieszaj.
  4. Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni (min. 32 cm średnicy). Dodaj połowę mieszanki ciasta z warzywami. Rozłóż równomiernie warzywa i łopatką uformuj ciasto w dwa koła o średnicy 15-18 cm. Posyp 1 łyżką prażonej cebuli i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  5. Odwróć ostrożnie za pomocą łopatki i smaż przez kolejne 2-3 minuty (nieznacznie zmniejszając ogień). Przygotuj drugi placek w ten sam sposób. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj.
  6. Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach warzywną stroną do góry i posmaruj wegetariańskim sosem okonomiyaki. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

Na wegetariański sos okonomiyaki:

  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 50 g cukinii
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki słodkiej kukurydzy (w puszce)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2-3 łodygi szczypiorku

Na ciasto: