Okonomiyaki wegetariańskie – kapuściane placki z warzywami

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

2 porcj(e/i)

Na wegetariański sos okonomiyaki:

3 łyżki
keczupu
1 łyżka
dżemu jagodowego
1 szczypta
soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, kminku
100 g
kapusty Spitzkohl
50 g
cukinii
 ¼ 
czerwonej papryki
2 
dymki
2 łyżki
słodkiej kukurydzy (w puszce)
2 łyżki
oleju roślinnego
2 łyżki
prażonej cebuli
2 ½ 
szczypiorku

For the batter:

300 g
miękkiego tofu
6 łyżki
mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
Wartości odżywcze (na porcję) 2443 kJ  /  583 kcal
28,6 g Tłuszcz
29,8 g Białko
48,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować wegetariański sos okonomiyaki, umieść wszystkie składniki w misce i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przy użyciu miksera ręcznego.

Krok 2

Oczyść kapustę, cukinię i paprykę. Pokrój w paski o długości około 3 cm i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.

Krok 3

Aby przygotować ciasto, utrzyj tofu ręcznym mikserem i dobrze wymieszaj z bulionem warzywnym i mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj przygotowane warzywa i kukurydzę. Wymieszaj.

Krok 4

Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni (min. 32 cm średnicy). Dodaj połowę mieszanki ciasta z warzywami. Rozłóż równomiernie warzywa i łopatką uformuj ciasto w dwa koła o średnicy 15-18 cm. Posyp 1 łyżką prażonej cebuli i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Krok 5

Odwróć ostrożnie za pomocą łopatki i smaż przez kolejne 2-3 minuty (nieznacznie zmniejszając ogień). Przygotuj drugi placek w ten sam sposób. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj.

Krok 6

Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach warzywną stroną do góry i posmaruj wegetariańskim sosem okonomiyaki. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

ID przepisu: 31

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować wegetariański sos okonomiyaki, umieść wszystkie składniki w misce i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przy użyciu miksera ręcznego.

Oczyść kapustę, cukinię i paprykę. Pokrój w paski o długości około 3 cm i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.

Aby przygotować ciasto, utrzyj tofu ręcznym mikserem i dobrze wymieszaj z bulionem warzywnym i mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj przygotowane warzywa i kukurydzę. Wymieszaj.

Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni (min. 32 cm średnicy). Dodaj połowę mieszanki ciasta z warzywami. Rozłóż równomiernie warzywa i łopatką uformuj ciasto w dwa koła o średnicy 15-18 cm. Posyp 1 łyżką prażonej cebuli i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Odwróć ostrożnie za pomocą łopatki i smaż przez kolejne 2-3 minuty (nieznacznie zmniejszając ogień). Przygotuj drugi placek w ten sam sposób. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj.

Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach warzywną stroną do góry i posmaruj wegetariańskim sosem okonomiyaki. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.