Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
6 
łodyg szczypiorku
100 g
kapusty Spitzkohl
2 
dymki

Na ciasto:

200 ml
bulionu dashi (lub warzywnego)
1 
świeże jajko
90 g
zwykłej mąki
10 g
mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki
oleju roślinnego
2 łyżki
prażonej cebuli
80 g
surowej łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
2 
świeże jajka
1 łyżka
majonezu
Wartości odżywcze (na porcję) 2826 kJ  /  674 kcal
36,4 g Tłuszcz
28,3 g Białko
56,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Oczyść kapustę, pokrój w ok. 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.

Krok 2

Aby przygotować ciasto, ubij w misce bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 24 cm. Wlej połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozprowadź warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.

Krok 4

Dosyp 1 łyżkę prażonej cebuli. Równomiernie rozłóż połowę kawałków mięsa na wierzchu, przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu (nieznacznie go zmniejszając). Zsuń okonomiyaki na talerz.

Krok 5

Ponownie rozgrzej ½ łyżki oleju na patelni i dodaj jajko. Natychmiast połóż na wierzchu usmażone okonomiyaki stroną z mięsem do dołu. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i utrzymuj w cieple. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.

Krok 6

Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z jajkiem do góry i posmaruj sosem Teriyaki BBQ z miodem. Na wierzch wyciśnij cienkie kreski majonezu. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

ID przepisu: 27

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Oczyść kapustę, pokrój w ok. 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.

Aby przygotować ciasto, ubij w misce bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj.

Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 24 cm. Wlej połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozprowadź warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.

Dosyp 1 łyżkę prażonej cebuli. Równomiernie rozłóż połowę kawałków mięsa na wierzchu, przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu (nieznacznie go zmniejszając). Zsuń okonomiyaki na talerz.

Ponownie rozgrzej ½ łyżki oleju na patelni i dodaj jajko. Natychmiast połóż na wierzchu usmażone okonomiyaki stroną z mięsem do dołu. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i utrzymuj w cieple. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.

Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z jajkiem do góry i posmaruj sosem Teriyaki BBQ z miodem. Na wierzch wyciśnij cienkie kreski majonezu. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.