Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem
Wyszukiwanie
Filtr
Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem
Bookmark
23 od 260

Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 2826 kJ / 675 kcal

Składniki dla 2 porcji

  • 5-6 łodyg szczypiorku
  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 2 dymki

Na ciasto:

  • 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
  • 1 świeże jajko
  • 90 g zwykłej mąki
  • 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe prażonej cebuli
  • 80 g surowej łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • 2 świeże jajka
  • 4 łyżki stołowe sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa majonezu

przygotowanie

  1. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Oczyść kapustę, pokrój w ok. 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
  2. Aby przygotować ciasto, ubij w misce bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj.
  3. Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 24 cm. Wlej połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozprowadź warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
  4. Dosyp 1 łyżkę prażonej cebuli. Równomiernie rozłóż połowę kawałków mięsa na wierzchu, przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu (nieznacznie go zmniejszając). Zsuń okonomiyaki na talerz.
  5. Ponownie rozgrzej ½ łyżki oleju na patelni i dodaj jajko. Natychmiast połóż na wierzchu usmażone okonomiyaki stroną z mięsem do dołu. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i utrzymuj w cieple. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.
  6. Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z jajkiem do góry i posmaruj sosem Teriyaki BBQ z miodem. Na wierzch wyciśnij cienkie kreski majonezu. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

  • 5-6 łodyg szczypiorku
  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 2 dymki

Na ciasto:

  • 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
  • 1 świeże jajko
  • 90 g zwykłej mąki
  • 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe prażonej cebuli
  • 80 g surowej łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • 2 świeże jajka
  • 4 łyżki stołowe sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa majonezu