
265 od 472
Okonomiyaki – kapuściane placki z wieprzowiną i jajkiem

Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
2826 kJ / 674 kcal
Tłuszcz:
36.4 g
Białko:
28.3 g
Węglowodany:
56.7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 5-6 łodyg szczypiorku
- 100 g kapusty Spitzkohl
- 2 dymki
Na ciasto:
- 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
- 1 świeże jajko
- 90 g zwykłej mąki
- 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe prażonej cebuli
- 80 g surowej łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- 2 świeże jajka
- 4 łyżki stołowe sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
- 1 łyżka stołowa majonezu
Przygotowanie:
- Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Oczyść kapustę, pokrój w ok. 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
- Aby przygotować ciasto, ubij w misce bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj.
- Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 24 cm. Wlej połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozprowadź warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
- Dosyp 1 łyżkę prażonej cebuli. Równomiernie rozłóż połowę kawałków mięsa na wierzchu, przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu (nieznacznie go zmniejszając). Zsuń okonomiyaki na talerz.
- Ponownie rozgrzej ½ łyżki oleju na patelni i dodaj jajko. Natychmiast połóż na wierzchu usmażone okonomiyaki stroną z mięsem do dołu. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i utrzymuj w cieple. W ten sam sposób przygotuj drugi placek.
- Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z jajkiem do góry i posmaruj sosem Teriyaki BBQ z miodem. Na wierzch wyciśnij cienkie kreski majonezu. Posyp szczypiorkiem i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
2826 kJ / 674 kcal
Tłuszcz:
36.4 g
Białko:
28.3 g
Węglowodany:
56.7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 5-6 łodyg szczypiorku
- 100 g kapusty Spitzkohl
- 2 dymki
Na ciasto:
- 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
- 1 świeże jajko
- 90 g zwykłej mąki
- 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe prażonej cebuli
- 80 g surowej łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- 2 świeże jajka
- 4 łyżki stołowe sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
- 1 łyżka stołowa majonezu