Wyszukiwanie
Filtr
Okonomiyaki - kapuściane placki z owocami morza
Bookmark
42 od 260

recipe of the week

Okonomiyaki - kapuściane placki z owocami morza

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 1965 kJ / 470 kcal

Składniki dla 2 porcji

Na cebulowy sos ponzu:

  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 2 dymki
  • 40 g ośmiornicy
  • 40 g krewetek
  • 40 g przegrzebków (lub filetu z łososia)
  • Sól
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki prażonej cebuli

Na ciasto:

  • 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
  • 1 świeże jajko
  • 90 g zwykłej mąki
  • 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • Świeże paski chili

przygotowanie

  1. Przygotuj cebulowy sos ponzu. Obierz cebulę, zetrzyj ją drobno i zmieszaj z cytrusowym sosem sojowym Ponzu. Umyj szczypiorek, osusz, drobno posiekaj i dodaj.
  2. Oczyść kapustę, pokrój w około 3 cm paski i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
  3. W misce ubij na ciasto bulion dashi z jajkiem. Wymieszaj zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wlej do mieszanki jajek z bulionem. Mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj kapustę i dymkę. Dobrze wymieszaj. Odłóż 4 łyżki ciasta.
  4. Osusz ośmiornicę, krewetki i przegrzebki. W razie potrzeby pokrój w kostkę i lekko posól.
  5. Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni (min. 32 cm średnicy), dodaj połowę mieszanki ciasta z warzywami. Równomiernie rozłóż warzywa i uformuj szpatułką dwa koła o wielkości około 15-18 cm. Posyp 1 łyżką prażonej cebuli. Rozłóż połowę owoców morza i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  6. Wlej ciasto (2 łyżki stołowe) na wierzch placka na patelni. Odwróć ostrożnie łopatką i kontynuuj smażenie przez 4-5 minut (nieznacznie zmniejszając ogień). Przygotuj drugi placek w ten sam sposób.
  7. Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach stroną z owocami morza do góry. Udekoruj paskami chili. Podawaj z cebulowym ponzu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

Na cebulowy sos ponzu:

  • 100 g kapusty Spitzkohl
  • 2 dymki
  • 40 g ośmiornicy
  • 40 g krewetek
  • 40 g przegrzebków (lub filetu z łososia)
  • Sól
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki prażonej cebuli

Na ciasto:

  • 200 ml bulionu dashi (lub warzywnego)
  • 1 świeże jajko
  • 90 g zwykłej mąki
  • 10 g mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • Świeże paski chili