Naleśniki kimchi

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Przepis i składniki na przygotowanie wyjątkowych naleśników kimchi.

Składniki

2 porcj(e/i)

Na ciasto naleśnikowe

100 g
kapusty pekińskiej (4–5 liści)
1 
cebula
6 
obranych krewetek
60 g
mąki pszennej
20 g
skrobi ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
90 g
wody
Krążki dymki (opcjonalnie)

Na sos

1 łyżka
cukru
2 łyżki
ziaren białego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję) 1696 kJ  /  386 kcal
19,4 g Tłuszcz
15,6 g Białko
38,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować ciasto naleśnikowe, umyj kapustę pekińską, osusz i grubo posiekaj. Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Przekrój krewetki na pół lub na trzy części, w zależności od ich wielkości.

Krok 2

Wsyp mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną do miski, stopniowo dodawaj ok. 90 ml wody i ubijaj na gładkie ciasto, aby uniknąć grudek.

Krok 3

Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman i wymieszaj do połączenia. Dodaj pozostałe składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oleju sezamowego) i wymieszaj.

Krok 4

Wlej olej sezamowy na patelnię ustawioną na dużym ogniu i usmaż naleśniki. Najpierw usmaż jedną stronę do chrupkości, następnie odwróć i usmaż drugą stronę w ten sam sposób.

Krok 5

Na końcu spryskaj odrobiną oleju sezamowego i smaż do chrupkości. Udekoruj krążkami dymki według upodobań.

Krok 6

Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki i podawaj z naleśnikami.

ID przepisu: 1024

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować ciasto naleśnikowe, umyj kapustę pekińską, osusz i grubo posiekaj. Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Przekrój krewetki na pół lub na trzy części, w zależności od ich wielkości.

Wsyp mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną do miski, stopniowo dodawaj ok. 90 ml wody i ubijaj na gładkie ciasto, aby uniknąć grudek.

Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman i wymieszaj do połączenia. Dodaj pozostałe składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oleju sezamowego) i wymieszaj.

Wlej olej sezamowy na patelnię ustawioną na dużym ogniu i usmaż naleśniki. Najpierw usmaż jedną stronę do chrupkości, następnie odwróć i usmaż drugą stronę w ten sam sposób.

Na końcu spryskaj odrobiną oleju sezamowego i smaż do chrupkości. Udekoruj krążkami dymki według upodobań.

Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki i podawaj z naleśnikami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.