Wyszukiwanie
Filtr
Nadziewany kurczak z jabłkami i żurawiną
Bookmark
92 od 370

Nadziewany kurczak z jabłkami i żurawiną

Nadziewany kurczak z jabłkami i żurawiną
Czas przygotowania: 150 min.
Czas marynowania: 720 min.

Składniki

Marynata:

Nadzienie:

  • 10 łyżek kaszy (np. pęczak)
  • 750 ml bulionu
  • 1 jajko
  • 80 g suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • 30 g świeżej żurawiny
  • ok. 2-3 niewielkie jabłka (300 g)

przygotowanie

  1. Kurczaka wyfiletować nie uszkadzając przy tym skóry. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso z każdej strony. Przełożyć do szklanego naczynia, dodać pozostałą marynatę i wstawić do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia ugotować kaszę w 750 ml bulionu. Wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać 1 surowe jajko i suszone śliwki, wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zamarynowanego kurczaka. Aby zabezpieczyć nadzienie przed wstawieniem do piekarnika, można spiąć mięso wykałaczkami. Dookoła kurczaka ułożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz żurawinę.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1-2 godziny). Początkowo piec pod przykryciem, na ostatnie 20 minut pieczenia zdjąć pokrywkę, by mięso się zarumieniło.

Produkty stosowane w tym przepisie

Czas przygotowania: 150 min.
Czas marynowania: 720 min.

Składniki

Marynata:

Nadzienie:

  • 10 łyżek kaszy (np. pęczak)
  • 750 ml bulionu
  • 1 jajko
  • 80 g suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • 30 g świeżej żurawiny
  • ok. 2-3 niewielkie jabłka (300 g)