Nadziewane papryki z sezamowym sosem Teriyaki
Wyszukiwanie
Filtr
Nadziewane papryki z sezamowym sosem Teriyaki
Bookmark
38 od 302

Nadziewane papryki z sezamowym sosem Teriyaki

Nadziewane papryki z sezamowym sosem Teriyaki
Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
1755 kJ / 419 kcal
Tłuszcz: 22.6 g
Białko: 18.8 g
Węglowodany: 31.9 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu​​​​​​​ (dostępna w dobrze zaopatrzonych supermarketach) + panko do posypania
  • 1-2 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g mielonej wieprzowiny i wołowiny
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 160 ml sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman

przygotowanie

  1. W misce wymieszaj panierkę panko, gałkę muszkatołową, jajko, cukier, sól i pieprz. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i oprósz mąką kukurydzianą. Dodaj mieszankę mielonego mięsa i mąki. Dokładnie wymieszaj. Pora przytnij i umyj, a następnie pokrój w drobne paski.
  2. Odetnij wierzchy papryki i usuń pestki. Papryki umyj, a następnie pokrój na pierścienie o grubości ok. 1-1,5 cm (ok. 12 pierścieni). Za pomocą pędzla oprósz wnętrze pierścieni mąką.
  3. Ułóż pierścienie papryki obok siebie na folii spożywczej. Wypełnij każdy pierścień ok. 50 g mieszanki mięsa mielonego i uklep na płasko. Posyp odrobiną panierki panko. Rozgrzej olej i smaż przez ok. 1-2 minuty na stronie posypanej panierką panko. Następnie odwróć pierścienie i smaż z drugiej strony jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Dodaj bulion. Przykryj i gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 5-8 minut. Dodaj sos Teriyaki do soków ze smażenia i zagotuj. Paprykę podawaj z sosem i przybraniem z pora.
Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
1755 kJ / 419 kcal
Tłuszcz: 22.6 g
Białko: 18.8 g
Węglowodany: 31.9 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu​​​​​​​ (dostępna w dobrze zaopatrzonych supermarketach) + panko do posypania
  • 1-2 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g mielonej wieprzowiny i wołowiny
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 160 ml sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman