Miodowe parfait z pikantnymi pomarańczami i grzanym winem zabajone

Czas ogółem 50 min
50 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na syrop miodowo-sojowy

6 łyżki
miodu
 ½ 
limonki
120 g
masła

Na miodowo-sojowe parfait

3 łyżki
wody
100 g
cukru
65 g
białka jaja
Syrop miodowo-sojowy według uznania
110 g
bitej śmietany kremówki

Na pikantne pomarańcze

200 ml
soku pomarańczowego
80 g
cukru
20 g
miodu
2 
goździki
1 
gwiazdka anyżu
 ¼ 
laski wanilii, przepołowiona, z wyskrobanymi ziarenkami
 ½ 
laski cynamonu
3 
plasterki pomarańczy

For the mulled wine zabaglione

1 
gwiazdka anyżu
1 
strąk kardamonu
 ¼ 
laski cynamonu
2 
goździki
60 ml
czerwonego wina (lub grzańca)
40 g
cukru
2 
żółtka
Wartości odżywcze (na porcję) 4186 kJ  /  1000 kcal
38 g Tłuszcz
5,6 g Białko
90 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj syrop miodowo-sojowy. Do rondla wlej miód, sos do potraw z woka i sok z limonki. Zredukuj do konsystencji syropu. Dodaj masło i ubijaj, aż składniki się połączą. Wstaw syrop do lodówki, aby ostygł. Uwaga: syrop należy odpowiednio schłodzić przed użyciem go w kolejnych krokach przepisu, dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

Krok 2

Przygotuj parfait miodowo-sojowe. Zagotuj na patelni 50 ml wody i 75 g cukru. Dodaj białko oraz resztę cukru. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznej trzepaczki ubij do sztywności. Powoli dodawaj mieszankę cukru, cały czas ubijając, aby składniki zwiększyły swoją objętość. Następnie bardzo powoli dodawaj miód i syrop sojowy. Na koniec delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Wlej parfait do foremek lub misek i zamroź przed podaniem.

Krok 3

Przygotuj pikantne pomarańcze. Na patelnię dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy. Doprowadź na chwilę do wrzenia, a następnie przykryj i odstaw do namoczenia. Obierz pomarańcze nożem, aby usunąć białą skórkę. Następnie pozostaw je na noc do zamarynowania w letnim płynie. Pomarańcze pokrój przed podaniem.

Krok 4

Przygotuj grzane wino zabajone. Przyprawy rozgnieć tłuczkiem w moździerzu. Wsyp je do rondla z czerwonym winem. Płyn podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Odlej i odstaw łyżeczkę grzanego wina, a resztę wymieszaj z żółtkiem. Przelej płyn przez sito do miski i umieść w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje do konsystencji kremu. Podawaj na ciepło.

Wskazówka

Przed podaniem skrop zabajone odrobiną grzanego wina, które odłożyłaś na bok.

ID przepisu: 116

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj syrop miodowo-sojowy. Do rondla wlej miód, sos do potraw z woka i sok z limonki. Zredukuj do konsystencji syropu. Dodaj masło i ubijaj, aż składniki się połączą. Wstaw syrop do lodówki, aby ostygł. Uwaga: syrop należy odpowiednio schłodzić przed użyciem go w kolejnych krokach przepisu, dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

Przygotuj parfait miodowo-sojowe. Zagotuj na patelni 50 ml wody i 75 g cukru. Dodaj białko oraz resztę cukru. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznej trzepaczki ubij do sztywności. Powoli dodawaj mieszankę cukru, cały czas ubijając, aby składniki zwiększyły swoją objętość. Następnie bardzo powoli dodawaj miód i syrop sojowy. Na koniec delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Wlej parfait do foremek lub misek i zamroź przed podaniem.

Przygotuj pikantne pomarańcze. Na patelnię dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy. Doprowadź na chwilę do wrzenia, a następnie przykryj i odstaw do namoczenia. Obierz pomarańcze nożem, aby usunąć białą skórkę. Następnie pozostaw je na noc do zamarynowania w letnim płynie. Pomarańcze pokrój przed podaniem.

Przygotuj grzane wino zabajone. Przyprawy rozgnieć tłuczkiem w moździerzu. Wsyp je do rondla z czerwonym winem. Płyn podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Odlej i odstaw łyżeczkę grzanego wina, a resztę wymieszaj z żółtkiem. Przelej płyn przez sito do miski i umieść w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje do konsystencji kremu. Podawaj na ciepło.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.