Miodowe parfait z pikantnymi pomarańczami i grzanym winem zabajone
Wyszukiwanie
Filtr
Miodowe parfait z pikantnymi pomarańczami i grzanym winem zabajone
Bookmark
18 od 56

Miodowe parfait z pikantnymi pomarańczami i grzanym winem zabajone

Miodowe parfait z pikantnymi pomarańczami i grzanym winem zabajone
Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
4186 kJ / 1000 kcal
Tłuszcz: 38 g
Białko: 5.6 g
Węglowodany: 90 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na syrop miodowo-sojowy

Na miodowo-sojowe parfait

  • 3 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 65 g białka jaja
  • Syrop miodowo-sojowy według uznania
  • 100-120 g bitej śmietany kremówki

Na pikantne pomarańcze

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 80 g cukru
  • 20 g miodu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 laski wanilii, przepołowiona, z wyskrobanymi ziarenkami
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-4 plasterki pomarańczy (w zależności od rozmiaru)

Na grzane wino zabajone

  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 strąk kardamonu
  • 1/4 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 60 ml czerwonego wina (lub grzańca)
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Przygotuj syrop miodowo-sojowy. Do rondla wlej miód, sos do potraw z woka i sok z limonki. Zredukuj do konsystencji syropu. Dodaj masło i ubijaj, aż składniki się połączą. Wstaw syrop do lodówki, aby ostygł. Uwaga: syrop należy odpowiednio schłodzić przed użyciem go w kolejnych krokach przepisu, dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
  2. Przygotuj parfait miodowo-sojowe. Zagotuj na patelni 50 ml wody i 75 g cukru. Dodaj białko oraz resztę cukru. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznej trzepaczki ubij do sztywności. Powoli dodawaj mieszankę cukru, cały czas ubijając, aby składniki zwiększyły swoją objętość. Następnie bardzo powoli dodawaj miód i syrop sojowy. Na koniec delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Wlej parfait do foremek lub misek i zamroź przed podaniem.
  3. Przygotuj pikantne pomarańcze. Na patelnię dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy. Doprowadź na chwilę do wrzenia, a następnie przykryj i odstaw do namoczenia. Obierz pomarańcze nożem, aby usunąć białą skórkę. Następnie pozostaw je na noc do zamarynowania w letnim płynie. Pomarańcze pokrój przed podaniem.
  4. Przygotuj grzane wino zabajone. Przyprawy rozgnieć tłuczkiem w moździerzu. Wsyp je do rondla z czerwonym winem. Płyn podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Odlej i odstaw łyżeczkę grzanego wina, a resztę wymieszaj z żółtkiem. Przelej płyn przez sito do miski i umieść w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje do konsystencji kremu. Podawaj na ciepło.

Dobra rada! Przed podaniem skrop zabajone odrobiną grzanego wina, które odłożyłaś na bok.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
4186 kJ / 1000 kcal
Tłuszcz: 38 g
Białko: 5.6 g
Węglowodany: 90 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na syrop miodowo-sojowy

Na miodowo-sojowe parfait

  • 3 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 65 g białka jaja
  • Syrop miodowo-sojowy według uznania
  • 100-120 g bitej śmietany kremówki

Na pikantne pomarańcze

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 80 g cukru
  • 20 g miodu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 laski wanilii, przepołowiona, z wyskrobanymi ziarenkami
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-4 plasterki pomarańczy (w zależności od rozmiaru)

Na grzane wino zabajone

  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 strąk kardamonu
  • 1/4 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 60 ml czerwonego wina (lub grzańca)
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka