
8 od 28
Meksykańska sałatka z kukurydzy (esquites)
Taka prosta, a taka pyszna - sałatka z kukurydzy, do której możesz dodać również czarną fasolę. Lubi towarzystwo tacosów i nachosów.
Marynata Teriyaki
Sałatki
Warzywa
Kuchnia meksykańska
Przepisy wegetariańskie
Przekąski
Lato
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
1893 kJ / 452 kcal
Tłuszcz:
25,3 g
Białko:
16,1 g
Węglowodany:
36,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 kolby kukurydzy lub 200 g mrożonej kukurydzy
- 2 dymki
- 1 świeża papryczka chili
- 200 g fasoli gotowanej lub z puszki
- 25 g majonezu
- 1 łyżeczka mielonego wędzonego chili (np. chipotle)
- 1 limonka
- 2 łyżeczki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 15 g świeżej kolendry
- 25 g startego twardego sera (np. parmigiano)
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na patelni. „Ostrugaj” kolbę z kukurydzy za pomocą ostrego noża albo rozmroź mrożoną kukurydzę.
- Smaż kukurydzę na patelni przez około 4-5 minut, aż pojawią się delikatne ślady zwęglenia. Przełóż kukurydzę do miski.
- Dodaj drobno posiekaną dymkę oraz papryczkę chili. Dodaj fasolę. Zmieszaj z majonezem, mielonym chili, sokiem z limonki i marynatą teriyaki. Tuż przed podaniem dodaj drobno posiekaną kolendrę i starty ser. Udekoruj sałatkę listkami kolendry.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
1893 kJ / 452 kcal
Tłuszcz:
25,3 g
Białko:
16,1 g
Węglowodany:
36,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 kolby kukurydzy lub 200 g mrożonej kukurydzy
- 2 dymki
- 1 świeża papryczka chili
- 200 g fasoli gotowanej lub z puszki
- 25 g majonezu
- 1 łyżeczka mielonego wędzonego chili (np. chipotle)
- 1 limonka
- 2 łyżeczki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 15 g świeżej kolendry
- 25 g startego twardego sera (np. parmigiano)