Wyszukiwanie
Filtr
Meksykańska sałatka z kukurydzy (esquites)
Bookmark
8 od 28

Meksykańska sałatka z kukurydzy (esquites)

Taka prosta, a taka pyszna - sałatka z kukurydzy, do której możesz dodać również czarną fasolę. Lubi towarzystwo tacosów i nachosów.

Meksykańska sałatka z kukurydzy (esquites)
Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
1893 kJ / 452 kcal
Tłuszcz: 25,3 g
Białko: 16,1 g
Węglowodany: 36,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kolby kukurydzy lub 200 g mrożonej kukurydzy
  • 2 dymki
  • 1 świeża papryczka chili
  • 200 g fasoli gotowanej lub z puszki
  • 25 g majonezu
  • 1 łyżeczka mielonego wędzonego chili (np. chipotle)
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 15 g świeżej kolendry
  • 25 g startego twardego sera (np. parmigiano)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na patelni. „Ostrugaj” kolbę z kukurydzy za pomocą ostrego noża albo rozmroź mrożoną kukurydzę.
  2. Smaż kukurydzę na patelni przez około 4-5 minut, aż pojawią się delikatne ślady zwęglenia. Przełóż kukurydzę do miski.
  3. Dodaj drobno posiekaną dymkę oraz papryczkę chili. Dodaj fasolę. Zmieszaj z majonezem, mielonym chili, sokiem z limonki i marynatą teriyaki. Tuż przed podaniem dodaj drobno posiekaną kolendrę i starty ser. Udekoruj sałatkę listkami kolendry.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
1893 kJ / 452 kcal
Tłuszcz: 25,3 g
Białko: 16,1 g
Węglowodany: 36,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kolby kukurydzy lub 200 g mrożonej kukurydzy
  • 2 dymki
  • 1 świeża papryczka chili
  • 200 g fasoli gotowanej lub z puszki
  • 25 g majonezu
  • 1 łyżeczka mielonego wędzonego chili (np. chipotle)
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 15 g świeżej kolendry
  • 25 g startego twardego sera (np. parmigiano)