Marynowany łosoś z kapustą curry

Składniki

4 porcj(e/i)

Na marynatę:

2 łyżeczki
oleju arachidowego
5 
ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
3 łyżeczki
cukru
2 
małe laski cynamonu
6 
gwiazdek anyżu
480 g
filetu z łososia (jakości jak do sushi)

Na sałatkę z kapusty curry:

180 g
sercówki lub szpiczastej kapusty
60 g
drobno posiekanej szalotki
30 ml
oleju z orzecha włoskiego
10 ml
octu malinowego
2 łyżki
sosu słodko-kwaśnego
50 g
mango
50 g
ananasa (słodkiego i dojrzałego)
Odrobina curry
1 szczypta
cukru
Świeżo zmielony pieprz

Na majonez kolendrowy:

60 g
majonezu
30 g
crème fraîche
1 łyżka
kolendry
3 kilka kropli
soku z limonki
1 
ząbek czosnku
2 kawałki
kawałki imbiru w syropie
5 g
startego świeżego imbiru
Biały pieprz, curry w proszku, syrop spod imbiru do smaku
Wartości odżywcze (na porcję) 2564 kJ  /  612 kcal
35,6 g Tłuszcz
31,2 g Białko
27,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 W rondelku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj czosnek i podsmażaj tak, aby nie zbrązowiał. Dodaj cukier, laskę cynamonu, anyż i sos sojowy. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Gdy marynata ostygnie, przelej ją do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym znajduje się łosoś. Przykryj i wstaw do lodówki na trzy do czterech dni, od czasu do czasu obracając.

Krok 2

Wytnij głąb kapusty i pokrój ją na paski o szerokości ok. 3 mm. Posyp solą i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj posiekaną szalotkę, olej z orzecha włoskiego, dressing malinowy oraz sos słodko-kwaśny. Umyj mango i ananasa, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Dopraw curry, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Wymieszaj majonez, crème fraîche i słodki sos sojowy na gładką masę. Następnie dodaj kolendrę, sok z limonki, czosnek, imbir w syropie i starty imbir. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, curry i syropem imbirowym.

Krok 4

Pokrój łososia na cienkie plasterki. Podawaj go na surówce z kapusty curry, z chlebem i majonezem kolendrowym.

ID przepisu: 340

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 W rondelku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj czosnek i podsmażaj tak, aby nie zbrązowiał. Dodaj cukier, laskę cynamonu, anyż i sos sojowy. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Gdy marynata ostygnie, przelej ją do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym znajduje się łosoś. Przykryj i wstaw do lodówki na trzy do czterech dni, od czasu do czasu obracając.

Wytnij głąb kapusty i pokrój ją na paski o szerokości ok. 3 mm. Posyp solą i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj posiekaną szalotkę, olej z orzecha włoskiego, dressing malinowy oraz sos słodko-kwaśny. Umyj mango i ananasa, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Dopraw curry, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

Wymieszaj majonez, crème fraîche i słodki sos sojowy na gładką masę. Następnie dodaj kolendrę, sok z limonki, czosnek, imbir w syropie i starty imbir. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, curry i syropem imbirowym.

Pokrój łososia na cienkie plasterki. Podawaj go na surówce z kapusty curry, z chlebem i majonezem kolendrowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.