Marynowany łosoś z kapustą curry
Wyszukiwanie
Filtr
Marynowany łosoś z kapustą curry
Bookmark
21 od 56

Marynowany łosoś z kapustą curry

Marynowany łosoś z kapustą curry
2564 kJ / 612 kcal
Tłuszcz: 35.6 g
Białko: 31.2 g
Węglowodany: 27.2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na marynatę

  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2-4 łyżeczki cukru
  • 2 małe laski cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 240 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 480 g filetu z łososia (jakości jak do sushi)

Na sałatkę z kapusty curry

  • 180 g sercówki lub szpiczastej kapusty
  • 60 g drobno posiekanej szalotki
  • 30 ml oleju z orzecha włoskiego
  • 10 ml octu malinowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 40-60 g mango
  • 40-60 g ananasa (słodkiego i dojrzałego)
  • Odrobina curry
  • Szczypta cukru
  • Świeżo zmielony pieprz

Na majonez kolendrowy

  • 60 g majonezu
  • 30 g crème fraîche
  • 2-4 łyżeczki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka kolendry
  • 2-4 porcje soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kawałki imbiru w syropie
  • 4-6 g startego świeżego imbiru
  • Biały pieprz, curry w proszku, syrop spod imbiru do smaku

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj czosnek i podsmażaj tak, aby nie zbrązowiał. Dodaj cukier, laskę cynamonu, anyż i sos sojowy. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Gdy marynata ostygnie, przelej ją do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym znajduje się łosoś. Przykryj i wstaw do lodówki na trzy do czterech dni, od czasu do czasu obracając.
  2. Wytnij głąb kapusty i pokrój ją na paski o szerokości ok. 3 mm. Posyp solą i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj posiekaną szalotkę, olej z orzecha włoskiego, dressing malinowy oraz sos słodko-kwaśny. Umyj mango i ananasa, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Dopraw curry, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Wymieszaj majonez, crème fraîche i słodki sos sojowy na gładką masę. Następnie dodaj kolendrę, sok z limonki, czosnek, imbir w syropie i starty imbir. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, curry i syropem imbirowym.
  4. Pokrój łososia na cienkie plasterki. Podawaj go na surówce z kapusty curry, z chlebem i majonezem kolendrowym.
2564 kJ / 612 kcal
Tłuszcz: 35.6 g
Białko: 31.2 g
Węglowodany: 27.2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na marynatę

  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2-4 łyżeczki cukru
  • 2 małe laski cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 240 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 480 g filetu z łososia (jakości jak do sushi)

Na sałatkę z kapusty curry

  • 180 g sercówki lub szpiczastej kapusty
  • 60 g drobno posiekanej szalotki
  • 30 ml oleju z orzecha włoskiego
  • 10 ml octu malinowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 40-60 g mango
  • 40-60 g ananasa (słodkiego i dojrzałego)
  • Odrobina curry
  • Szczypta cukru
  • Świeżo zmielony pieprz

Na majonez kolendrowy

  • 60 g majonezu
  • 30 g crème fraîche
  • 2-4 łyżeczki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka kolendry
  • 2-4 porcje soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kawałki imbiru w syropie
  • 4-6 g startego świeżego imbiru
  • Biały pieprz, curry w proszku, syrop spod imbiru do smaku