
21 od 56
Marynowany łosoś z kapustą curry
Naturalnie warzony sos sojowy
Naturalnie warzony słodki sos sojowy
Dania główne
Ryba
Warzywa
Boże Narodzenie

2564 kJ / 612 kcal
Tłuszcz:
35.6 g
Białko:
31.2 g
Węglowodany:
27.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Na marynatę
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2-4 łyżeczki cukru
- 2 małe laski cynamonu
- 6 gwiazdek anyżu
- 240 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 480 g filetu z łososia (jakości jak do sushi)
Na sałatkę z kapusty curry
- 180 g sercówki lub szpiczastej kapusty
- 60 g drobno posiekanej szalotki
- 30 ml oleju z orzecha włoskiego
- 10 ml octu malinowego
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 40-60 g mango
- 40-60 g ananasa (słodkiego i dojrzałego)
- Odrobina curry
- Szczypta cukru
- Świeżo zmielony pieprz
Na majonez kolendrowy
- 60 g majonezu
- 30 g crème fraîche
- 2-4 łyżeczki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka kolendry
- 2-4 porcje soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 kawałki imbiru w syropie
- 4-6 g startego świeżego imbiru
- Biały pieprz, curry w proszku, syrop spod imbiru do smaku
Przygotowanie:
- W rondelku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj czosnek i podsmażaj tak, aby nie zbrązowiał. Dodaj cukier, laskę cynamonu, anyż i sos sojowy. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Gdy marynata ostygnie, przelej ją do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym znajduje się łosoś. Przykryj i wstaw do lodówki na trzy do czterech dni, od czasu do czasu obracając.
- Wytnij głąb kapusty i pokrój ją na paski o szerokości ok. 3 mm. Posyp solą i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj posiekaną szalotkę, olej z orzecha włoskiego, dressing malinowy oraz sos słodko-kwaśny. Umyj mango i ananasa, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Dopraw curry, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wymieszaj majonez, crème fraîche i słodki sos sojowy na gładką masę. Następnie dodaj kolendrę, sok z limonki, czosnek, imbir w syropie i starty imbir. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, curry i syropem imbirowym.
- Pokrój łososia na cienkie plasterki. Podawaj go na surówce z kapusty curry, z chlebem i majonezem kolendrowym.
Produkty stosowane w tym przepisie
2564 kJ / 612 kcal
Tłuszcz:
35.6 g
Białko:
31.2 g
Węglowodany:
27.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Na marynatę
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2-4 łyżeczki cukru
- 2 małe laski cynamonu
- 6 gwiazdek anyżu
- 240 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 480 g filetu z łososia (jakości jak do sushi)
Na sałatkę z kapusty curry
- 180 g sercówki lub szpiczastej kapusty
- 60 g drobno posiekanej szalotki
- 30 ml oleju z orzecha włoskiego
- 10 ml octu malinowego
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 40-60 g mango
- 40-60 g ananasa (słodkiego i dojrzałego)
- Odrobina curry
- Szczypta cukru
- Świeżo zmielony pieprz
Na majonez kolendrowy
- 60 g majonezu
- 30 g crème fraîche
- 2-4 łyżeczki naturalnie warzonego słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka kolendry
- 2-4 porcje soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 kawałki imbiru w syropie
- 4-6 g startego świeżego imbiru
- Biały pieprz, curry w proszku, syrop spod imbiru do smaku