Marynowany filet z kurczaka z kaszą kuskus, dynią i ziołami
Wyszukiwanie
Filtr
Marynowany filet z kurczaka z kaszą kuskus, dynią i ziołami
Bookmark
345 od 370

Marynowany filet z kurczaka z kaszą kuskus, dynią i ziołami

Marynowany filet z kurczaka z kaszą kuskus, dynią i ziołami
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
2580 kJ / 616 kcal
Tłuszcz: 19 g
Białko: 41 g
Węglowodany: 70 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Kurczak marynowany

Pieczona dynia piżmowa

  • 800 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w kostkę
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 8 g soli

Kasza kuskus z dodatkami

  • 85 g pestek granatu
  • 80 g rozdrobnionego sera feta
  • 50 g dymki, drobno posiekanej
  • 20 g posiekanej kolendry
  • 200 g kuskusu perłowego

przygotowanie

Cytrusowy sos sojowy Ponzu wymieszać z imbirem i czosnkiem, zalać marynatą pierś z kurczaka i odstawić na co najmniej 10 minut (zalecany czas marynowania 30 minut).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dynię piżmową wymieszać z oliwą i solą, a następnie piec w piekarniku przez 15 minut. Do piekarnika dodać kurczaka i piec kolejnych 15 minut. Dynia powinna być miękka i skarmelizowana na wierzchu, a kurczak upieczony.

Przygotowanie kaszy z dodatkami: drobno pokroić cebulę, posiekać kolendrę i rozdrobnić fetę. Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wymieszać z upieczoną dynią i mieszanką cebuli, ziół i fety. Pierś kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na kaszy i podawać na gorąco.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
2580 kJ / 616 kcal
Tłuszcz: 19 g
Białko: 41 g
Węglowodany: 70 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Kurczak marynowany

Pieczona dynia piżmowa

  • 800 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w kostkę
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 8 g soli

Kasza kuskus z dodatkami

  • 85 g pestek granatu
  • 80 g rozdrobnionego sera feta
  • 50 g dymki, drobno posiekanej
  • 20 g posiekanej kolendry
  • 200 g kuskusu perłowego