Marynowane i smażone udka z kurczaka z orzechami nerkowca i papryką
Wyszukiwanie
Filtr
Marynowane i smażone udka z kurczaka z orzechami nerkowca i papryką
Bookmark
188 od 302

Marynowane i smażone udka z kurczaka z orzechami nerkowca i papryką

Marynowane i smażone udka z kurczaka z orzechami nerkowca i papryką
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
2117 kJ / 505 kcal
Tłuszcz: 34 g
Białko: 35 g
Węglowodany: 14.4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula pokrojona w łódeczki
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 duża pomarańczowa papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • 50 g prażonych orzechów nerkowca

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6). Udka z kurczaka i pokrojoną w ósemki cebulę włożyć do dużej brytfanny. Skropić olejem i piec przez pół godziny.

Po 30 minutach dodać do brytfanny paprykę i całość skropić sosem teriyaki

z prażonym czosnkiem. Włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans, a następnie posypać orzechami nerkowca i ponownie na 10 minut umieścić w piekarniku. Podawać w towarzystwie smażonych batatów lub ryżu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
2117 kJ / 505 kcal
Tłuszcz: 34 g
Białko: 35 g
Węglowodany: 14.4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula pokrojona w łódeczki
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 duża pomarańczowa papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • 50 g prażonych orzechów nerkowca