
Małże w białym winie i sosie sojowym

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g (25 szt.) małże
- 40 g czerwona i żółta papryka
- 40 g cukinia
- 120 ml woda
- 60 ml białe wino
- 20 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 5 g + 25 g masło
przygotowanie
Posiekaj czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię w bardzo drobną kostkę i usmaż na maśle na dużym ogniu.
W garnku zmieszaj białe wino, Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, wodę i masło i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj małże, przykryj pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Część płynu przelej do niewielkiego rondla i gotuj na małym ogniu, pilnując jednocześnie, by małże w drugim garnku nie wystygły. W razie potrzeby dopraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym, następnie dodaj podsmażone warzywa.
Rozdziel połówki muszli, usuwając puste, a zostawiając te z małżem w środku. Rozłóż je na talerzu, do każdej dodaj odrobinę warzyw, polej sosem. Przybierz świeżymi ziołami wedle uznania.
Alergeny: małże, mleko, soja, pszenica, dwutlenek siarki
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g (25 szt.) małże
- 40 g czerwona i żółta papryka
- 40 g cukinia
- 120 ml woda
- 60 ml białe wino
- 20 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 5 g + 25 g masło