
Makrobiotyczne Poke Bowl

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 300 g komosy ryżowej
- 500 zwartego, twardego tofu
- 200 ml sosu Poke Kikkoman
- 200 g gotowanego buraka ćwikłowego (ze sklepu)
- 200 g rapini
- 60 g marchewki (1 sztuka)
- 60 ml octu ryżowego do sushi
- 40 g prażonej cebuli (ze sklepu)
- 10 g świeżych listków koperku
- sól
przygotowanie
Tofu pokroić na małe kawałki wielkości kęsów i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Pozostawić do zamarynowania na czas przygotowania pozostałych składników.
Komosę umyć i ugotować na średnim ogniu w garnku w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 10-12 minut). Zdjąć z ognia, odsączyć, ponownie włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po 5-10 minutach rozluźnić komosę widelcem i pozostawić w cieple.
W międzyczasie umyć rapini, odciąć końce łodyżek i włożyć do parowaru. Na dużym ogniu i pod przykryciem gotować na parze przez 4-5 minut. Hartować przez 1 minutę pod zimną, bieżącą wodą, a następnie doprawić odrobiną soli. Jeśli nie posiadasz parowaru, wystarczy użyć sita w garnku z dobrze przylegającą pokrywką. Wodę w garnku należy regularnie uzupełniać. W przypadku braku dostępności rapini należy użyć różyczek brokułów, dzieląc je na małe kawałki wielkości kęsów.
Marchewkę pokroić w drobne słupki. Ewentualnie można użyć szatkownicy. W małym rondlu zagotować ocet ryżowy do sushi, a następnie polać nim marchewkowe słupki. Pozostawić do ostygnięcia.
Gotowanego buraka ćwikłowego pokroić na drobne półksiężyce. Doprawić odrobiną soli. Buraka można też wcześniej ugotować: nieobranego buraka zawinąć w folię aluminiową, a następnie piec do miękkości w piekarniku w temperaturze 180°C, tak aby można go było bez trudu nakłuć widelcem. Z reguły trwa to 90 minut, a w zależności od wielkości buraka ćwikłowego może potrwać nawet do 2 godzin. Obrać i do czasu użycia przechowywać w chłodnym miejscu.
Koperek grubo posiekać.
Komosę rozdzielić na 4 miseczki. Taką samą ilość wszystkich pozostałych przygotowanych składników rozdzielić na miseczki i ułożyć na komosie zgodnie z ruchem wskazówek zegara w następującej kolejności: koperek, półksiężyce z buraka, marynowane tofu z sosem, rapini i pozostała część buraczanych półksiężyców. Na środku umieścić słupki marchewki i posypać prażoną cebulką. W zależności od preferencji skropić obficiej sosem Poke i od razu podać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 300 g komosy ryżowej
- 500 zwartego, twardego tofu
- 200 ml sosu Poke Kikkoman
- 200 g gotowanego buraka ćwikłowego (ze sklepu)
- 200 g rapini
- 60 g marchewki (1 sztuka)
- 60 ml octu ryżowego do sushi
- 40 g prażonej cebuli (ze sklepu)
- 10 g świeżych listków koperku
- sól