Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami

Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Miłośnicy owoców morza od razu sięgną po ten stir-fry z krewetkami i makaronem

Składniki

2 porcj(e/i)
12 
krewetek królewskich, gotowych do przyrządzenia
50 g
marchewki w słupkach
50 g
cukinii w słupkach
1 
ząbek czosnku w drobnej kostce
15 g
świeżego imbiru, drobno pokrojonego
200 g
makaronu ramen
5 łyżki
oleju do smażenia
2 łyżki
soku z cytryny

Do przybrania:

Skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej
2 
drobno pokrojone dymki
3 
listki z 3 łodyżek kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 2336 kJ  /  554 kcal
32 g Tłuszcz
30,7 g Białko
34,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku, dodaj marchewkę i podsmaż. Po minucie dodaj cukinię, podsmaż i wyłóż warzywa na zewnątrz.

Krok 2

Dodaj krewetki z 1 łyżką oleju do pozostałego tłuszczu roślinnego. Smaż przez około 3 minuty i wyłóż.

Krok 3

Imbir i czosnek podsmaż na pozostałym w woku rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i krewetki. Krótko podsmaż.

Krok 4

Dodaj sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany makaron i krótko podgrzej.

Krok 5

Przed podaniem posyp danie skórką z cytryny, dymką i kolendrą.

Wskazówka:

Alternatywa dla soku z cytryny: użyj 2 łyżek Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i zredukuj ilość sosu sojowego Kikkoman do jednej łyżki (zamiast dwóch).

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 928

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku, dodaj marchewkę i podsmaż. Po minucie dodaj cukinię, podsmaż i wyłóż warzywa na zewnątrz.

Dodaj krewetki z 1 łyżką oleju do pozostałego tłuszczu roślinnego. Smaż przez około 3 minuty i wyłóż.

Imbir i czosnek podsmaż na pozostałym w woku rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i krewetki. Krótko podsmaż.

Dodaj sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany makaron i krótko podgrzej.

Przed podaniem posyp danie skórką z cytryny, dymką i kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.