Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami
Miłośnicy owoców morza od razu sięgną po ten stir-fry z krewetkami i makaronem
Składniki
Do przybrania:
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku, dodaj marchewkę i podsmaż. Po minucie dodaj cukinię, podsmaż i wyłóż warzywa na zewnątrz.
Krok 2
Dodaj krewetki z 1 łyżką oleju do pozostałego tłuszczu roślinnego. Smaż przez około 3 minuty i wyłóż.
Krok 3
Imbir i czosnek podsmaż na pozostałym w woku rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i krewetki. Krótko podsmaż.
Krok 4
Dodaj sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany makaron i krótko podgrzej.
Krok 5
Przed podaniem posyp danie skórką z cytryny, dymką i kolendrą.
Wskazówka:
Alternatywa dla soku z cytryny: użyj 2 łyżek Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i zredukuj ilość sosu sojowego Kikkoman do jednej łyżki (zamiast dwóch).
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 928
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej