
Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami
Miłośnicy owoców morza od razu sięgną po ten stir-fry z krewetkami i makaronem

Składniki na 2 porcj(e/i)
- 12 krewetek królewskich, gotowych do przyrządzenia
- 50 g marchewki w słupkach
- 50 g cukinii w słupkach
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru, drobno pokrojonego
- 200 g makaronu ramen *Porada 4
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- 2 łyżki soku z cytryny
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sou sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- Skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej
- 2 drobno pokrojone dymki
- listki z 3 łodyżek kolendry
Przygotowanie:
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku, dodaj marchewkę i podsmaż. Po minucie dodaj cukinię, podsmaż i wyłóż warzywa na zewnątrz.
- Dodaj krewetki z 1 łyżką oleju do pozostałego tłuszczu roślinnego. Smaż przez około 3 minuty i wyłóż.
- Imbir i czosnek podsmaż na pozostałym w woku rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i krewetki. Krótko podsmaż.
- Dodaj sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany makaron i krótko podgrzej.
- Przed podaniem posyp danie skórką z cytryny, dymką i kolendrą.
Porada 1: Alternatywa dla soku z cytryny: użyj 2 łyżek Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i zredukuj ilość sosu sojowego Kikkoman do jednej łyżki (zamiast dwóch).
Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Porada 4: Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.
Porada 5: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Porada 6: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Porada 7: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Porada 8: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Porada 9: Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 12 krewetek królewskich, gotowych do przyrządzenia
- 50 g marchewki w słupkach
- 50 g cukinii w słupkach
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru, drobno pokrojonego
- 200 g makaronu ramen *Porada 4
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- 2 łyżki soku z cytryny
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sou sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- Skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej
- 2 drobno pokrojone dymki
- listki z 3 łodyżek kolendry