Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami
Wyszukiwanie
Filtr
50 od 276

Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami

Miłośnicy owoców morza od razu sięgną po ten stir-fry z krewetkami i makaronem

Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
2336 kJ / 554 kcal
Tłuszcz: 32 g
Białko: 30,7 g
Węglowodany: 34,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 12 krewetek królewskich, gotowych do przyrządzenia
  • 50 g marchewki w słupkach
  • 50 g cukinii w słupkach
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 200 g makaronu ramen *Porada 4
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania:

  • Skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej
  • 2 drobno pokrojone dymki
  • listki z 3 łodyżek kolendry

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku, dodaj marchewkę i podsmaż. Po minucie dodaj cukinię, podsmaż i wyłóż warzywa na zewnątrz.
     
  2. Dodaj krewetki z 1 łyżką oleju do pozostałego tłuszczu roślinnego. Smaż przez około 3 minuty i wyłóż.
     
  3. Imbir i czosnek podsmaż na pozostałym w woku rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i krewetki. Krótko podsmaż.
     
  4. Dodaj sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman. Dodaj ugotowany makaron i krótko podgrzej.
     
  5. Przed podaniem posyp danie skórką z cytryny, dymką i kolendrą.

 

Porada 1: Alternatywa dla soku z cytryny: użyj 2 łyżek Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i zredukuj ilość sosu sojowego Kikkoman do jednej łyżki (zamiast dwóch).

Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Porada 4: Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.

Porada 5: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Porada 6: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Porada 7: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Porada 8: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Porada 9:  Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
2336 kJ / 554 kcal
Tłuszcz: 32 g
Białko: 30,7 g
Węglowodany: 34,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 12 krewetek królewskich, gotowych do przyrządzenia
  • 50 g marchewki w słupkach
  • 50 g cukinii w słupkach
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 200 g makaronu ramen *Porada 4
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania:

  • Skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej
  • 2 drobno pokrojone dymki
  • listki z 3 łodyżek kolendry