
Łososiowe szaszłyki z dipami

Składniki na 8 porcj(e/i)
- 600 g łososia bez skórki i ości, pokrojonego na 24 kostki
- 50 ml Sos-marynata teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- limonka do dekoracji, pokrojona w ósemki
- cebula dymka, pokrojona w plastry, do posypania (opcja)
Składniki na dip teriyaki:
- 100 ml Sos-marynata teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- ½ łyżeczki pasty wasabi
- sok z połówki limonki
Składniki na dip majonezowy z chili:
- 4 łyżki stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka stołowa sosu chili
Przygotowanie:
Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania.
W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.
Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki.
W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.
Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty
z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem
z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 8 porcj(e/i)
- 600 g łososia bez skórki i ości, pokrojonego na 24 kostki
- 50 ml Sos-marynata teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- limonka do dekoracji, pokrojona w ósemki
- cebula dymka, pokrojona w plastry, do posypania (opcja)
Składniki na dip teriyaki:
- 100 ml Sos-marynata teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- ½ łyżeczki pasty wasabi
- sok z połówki limonki
Składniki na dip majonezowy z chili:
- 4 łyżki stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka stołowa sosu chili