Wyszukiwanie
Filtr
Łososiowe szaszłyki z dipami
Bookmark
274 od 451

Łososiowe szaszłyki z dipami

Łososiowe szaszłyki z dipami
Całkowity czas: 140 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 120 min.
857 kJ / 204 kcal
Tłuszcz: 13.4 g
Białko: 16.7 g
Węglowodany: 3.6 g

Składniki na 8 porcj(e/i)

Składniki na dip teriyaki:

Składniki na dip majonezowy z chili:

  • 4 łyżki stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili

Przygotowanie:

Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania.
W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.

Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki.
W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.

Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty
z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem
z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.

Całkowity czas: 140 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 120 min.
857 kJ / 204 kcal
Tłuszcz: 13.4 g
Białko: 16.7 g
Węglowodany: 3.6 g

Składniki na 8 porcj(e/i)

Składniki na dip teriyaki:

Składniki na dip majonezowy z chili:

  • 4 łyżki stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili