Wyszukiwanie
Filtr
Łososiowe spaghetti al cartoccio
Bookmark
119 od 302

Łososiowe spaghetti al cartoccio

Łososiowe spaghetti al cartoccio
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2284 kJ / 545 kcal
Tłuszcz: 13 g
Białko: 44 g
Węglowodany: 59 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 filety z łososia bez skórki (600 g)
  • 300 g spaghetti
  • 100 g crème fraîche
  • 25 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • starta skórka z jednej cytryny

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przyciąć 4 arkusze papieru do pieczenia, tak aby każdy miał wymiar 30 × 45 cm. W miseczce wymieszać razem naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, crème fraîche, startą skórkę cytryny i połowę ziół. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie włożyć spaghetti i podgotować przez 5 minut (makaron dojdzie w piekarniku). Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody.

Przełożyć spaghetti i mrożony groszek do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i  dodać mieszankę przypraw i crème fraîche. Zawarta w wodzie skrobia sprawi, że sos lepiej połączy się z makaronem. Spaghetti rozłożyć na czterech arkuszach papieru pergaminowego, na makaronie ułożyć filety z łososia i posypać pozostałymi ziołami. Spaghetti i łososia dokładnie zawinąć w papier do pieczenia, tak aby para nie mogła wydostać się na zewnątrz (zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób przyrządzania potraw „en papillote”, czyli w pergaminie). Gotowe paczuszki ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 12 minut. Natychmiast podawać. Paczuszki z łososiowym spaghetti otwieramy dopiero na talerzu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2284 kJ / 545 kcal
Tłuszcz: 13 g
Białko: 44 g
Węglowodany: 59 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 filety z łososia bez skórki (600 g)
  • 300 g spaghetti
  • 100 g crème fraîche
  • 25 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • starta skórka z jednej cytryny