
Łososiowe spaghetti al cartoccio

Składniki dla 4 porcji
- 4 filety z łososia bez skórki (600 g)
- 300 g spaghetti
- 100 g crème fraîche
- 25 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 200 g mrożonego groszku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- starta skórka z jednej cytryny
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przyciąć 4 arkusze papieru do pieczenia, tak aby każdy miał wymiar 30 × 45 cm. W miseczce wymieszać razem naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, crème fraîche, startą skórkę cytryny i połowę ziół. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie włożyć spaghetti i podgotować przez 5 minut (makaron dojdzie w piekarniku). Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody.
Przełożyć spaghetti i mrożony groszek do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać mieszankę przypraw i crème fraîche. Zawarta w wodzie skrobia sprawi, że sos lepiej połączy się z makaronem. Spaghetti rozłożyć na czterech arkuszach papieru pergaminowego, na makaronie ułożyć filety z łososia i posypać pozostałymi ziołami. Spaghetti i łososia dokładnie zawinąć w papier do pieczenia, tak aby para nie mogła wydostać się na zewnątrz (zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób przyrządzania potraw „en papillote”, czyli w pergaminie). Gotowe paczuszki ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 12 minut. Natychmiast podawać. Paczuszki z łososiowym spaghetti otwieramy dopiero na talerzu.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 4 filety z łososia bez skórki (600 g)
- 300 g spaghetti
- 100 g crème fraîche
- 25 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 200 g mrożonego groszku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- starta skórka z jednej cytryny