Łosoś w pomarańczach z kremowym sosem grzybowym

Czas ogółem 80 min
60 min Czas przygotowania
20 min Czas marynowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na marynatę pomarańczowo-sojową:

3 łyżki
stołowe soku pomarańczowego
6 
plasterków pomarańczy (2 do marynaty i 4 do dekoracji)
1 ½ 
stołowej oliwy z oliwek
4 
filety z łososia ze skórą (około 150 g każdy)
2 
cykorie

Na kremowy sos grzybowy:

250 g
grzybów
1 
cebula
3 łyżki
stołowe oliwy z oliwek i odrobina do posmarowania folii aluminiowej
20 g
masła
świeżo zmielony pieprz
300 g
śmietanki
1 ½ łyżki
stołowej łagodnej musztardy
1 ½ łyżeczki
cukru
Wartości odżywcze (na porcję) 3181 kJ  /  760 kcal
61,1 g Tłuszcz
37,2 g Białko
14,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce. Umieść filety z łososia w marynacie z dwoma plasterkami pomarańczy w woreczku do mrożenia. Wyciśnij powietrze z woreczka, zamknij i marynuj przez 15-20 minut. Cykorie oczyść, umyj i przekrój na połowy.

Krok 2

Przygotuj kremowy sos grzybowy. Oczyść grzyby, obierz cebulę i pokrój wszystko w plasterki o grubości 2-3 mm.

Krok 3

Rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni. Podsmaż pieczarki i cebulę. Dodaj masło, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, musztardę, Sos sojowy Kikkoman i cukier. Zagotuj.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 220°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (200°C w piekarniku konwekcyjnym). Wyjmij filety z łososia z marynaty i wytrzyj do sucha. Umieść na blasze piekarnika skórą do góry na pogniecionej i lekko natłuszczonej folii aluminiowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.

Krok 5

Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Obróć filety z łososia, rozprowadź kremowy sos grzybowy wokół filetów i dodaj połówki cykorii.

Krok 6

Przypraw połówki cykorii solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Połóż 4 plastry pomarańczy na filetach z łososia. Piecz przez kolejne 10 minut. Podawaj.

Wskazówka:

podgrzej pozostałą marynatę i polej nią filety z łososia po upieczeniu.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

ID przepisu: 216

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce. Umieść filety z łososia w marynacie z dwoma plasterkami pomarańczy w woreczku do mrożenia. Wyciśnij powietrze z woreczka, zamknij i marynuj przez 15-20 minut. Cykorie oczyść, umyj i przekrój na połowy.

Przygotuj kremowy sos grzybowy. Oczyść grzyby, obierz cebulę i pokrój wszystko w plasterki o grubości 2-3 mm.

Rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni. Podsmaż pieczarki i cebulę. Dodaj masło, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, musztardę, Sos sojowy Kikkoman i cukier. Zagotuj.

Rozgrzej piekarnik do 220°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (200°C w piekarniku konwekcyjnym). Wyjmij filety z łososia z marynaty i wytrzyj do sucha. Umieść na blasze piekarnika skórą do góry na pogniecionej i lekko natłuszczonej folii aluminiowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.

Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Obróć filety z łososia, rozprowadź kremowy sos grzybowy wokół filetów i dodaj połówki cykorii.

Przypraw połówki cykorii solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Połóż 4 plastry pomarańczy na filetach z łososia. Piecz przez kolejne 10 minut. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.