Łosoś w pomarańczach z kremowym sosem grzybowym
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
40 od 246

Łosoś w pomarańczach z kremowym sosem grzybowym

Czas przygotowania: 1 godz 20 min.
Czas marynowania: 20 min.
Kalorie (na porcję): 3181 kJ / 760 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę pomarańczowo-sojową:

  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 60 ml)
  • 3 łyżki stołowe soku pomarańczowego           
  • 6 plasterków pomarańczy(2 do marynaty i 4 do dekoracji)
  • 1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • 4 filety z łososia ze skórą (około 150 g każdy)
  • 2 cykorie

Na kremowy sos grzybowy:

  • 250 grzybów
  • 1 cebula      
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek i odrobina do posmarowania folii aluminiowej
  • 20 g masła  
  • sól, świeżo zmielony pieprz                  
  • 300 g śmietanki     
  • 1 ½ łyżki stołowej łagodnej musztardy
  • 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman               
  • 1 ½ łyżeczki cukru

przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce. Umieść filety z łososia w marynacie z dwoma plasterkami pomarańczy w woreczku do mrożenia. Wyciśnij powietrze z woreczka, zamknij i marynuj przez 15-20 minut. Cykorie oczyść, umyj i przekrój na połowy.
  2. Przygotuj kremowy sos grzybowy. Oczyść grzyby, obierz cebulę i pokrój wszystko w plasterki o grubości 2-3 mm.
  3. Rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni. Podsmaż pieczarki i cebulę. Dodaj masło, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, musztardę, sos sojowy i cukier. Zagotuj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (200°C w piekarniku konwekcyjnym). Wyjmij filety z łososia z marynaty i wytrzyj do sucha. Umieść na blasze piekarnika skórą do góry na pogniecionej i lekko natłuszczonej folii aluminiowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.
  5. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Obróć filety z łososia, rozprowadź kremowy sos grzybowy wokół filetów i dodaj połówki cykorii.
  6. Przypraw połówki cykorii solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Połóż 4 plastry pomarańczy na filetach z łososia. Piecz przez kolejne 10 minut. Podawaj.
  7. Dobra rada: podgrzej pozostałą marynatę i polej nią filety z łososia po upieczeniu.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę pomarańczowo-sojową:

  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 60 ml)
  • 3 łyżki stołowe soku pomarańczowego           
  • 6 plasterków pomarańczy(2 do marynaty i 4 do dekoracji)
  • 1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • 4 filety z łososia ze skórą (około 150 g każdy)
  • 2 cykorie

Na kremowy sos grzybowy:

  • 250 grzybów
  • 1 cebula      
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek i odrobina do posmarowania folii aluminiowej
  • 20 g masła  
  • sól, świeżo zmielony pieprz                  
  • 300 g śmietanki     
  • 1 ½ łyżki stołowej łagodnej musztardy
  • 2 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman               
  • 1 ½ łyżeczki cukru