
Łosoś w miodowej glazurze Ponzu z pak choi, karmelizowanymi nasionami konopi i brązowym ryżem

Składniki na 4 porcj(e/i)
Łosoś marynowany
- 600 g fileta z łososia bez skórki, 4 sztuki
- 100 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 50 g miodu
- świeży imbir, drobno starty
- 2 ząbki czosnku
Warzywa
- 600 g kapusty pak choi
- 100 g czerwonej papryki
- 250 g świeżej kukurydzy
- 20 g oleju
Dodatki
- 100 g nasion konopi
- 20 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 250 g ryżu brązowego
Przygotowanie:
Rozpuścić miód w cytrusowym sosie sojowym Ponzu, wymieszać z imbirem i czosnkiem. Do tak powstałej marynaty włożyć filety z łososia. Marynować co najmniej 10 minut (zalecany czas marynowania 30 minut). Ryż brązowy gotować według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Nasiona konopi wymieszać z 20 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu, rozłożyć na płaskiej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Po 8 minutach przemieszać i prażyć przez kolejne 4 minuty. Całkowity czas prażenia powinien wynosić 12 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kapustę pak choi oraz paprykę pokroić w słupki grubości ok. 2 cm. Przy pomocy noża wyłuskać z kolby ziarna kukurydzy.
Rozgrzać olej w woku i mieszając podsmażyć w nim pak choi, paprykę i ziarna kukurydzy. Po minucie dodać marynatę z łososia i gotować przez 3 minuty, aż warzywa będą gotowe. Zdjąć z ognia. Rozgrzać grill do maksimum i grillować łososia ok. 7-10 minut w zależności od grubości. Nie obracać. Pozostawić na grillu do momentu, aż ryba będzie gotowa w środku, a na zewnątrz skarmelizowana. Podczas grillowania uważać, żeby nie przypalić ryby.
Warzywa ułożyć na talerzu, na nich umieścić łososia i posypać chrupiącymi nasionami konopi. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
Łosoś marynowany
- 600 g fileta z łososia bez skórki, 4 sztuki
- 100 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 50 g miodu
- świeży imbir, drobno starty
- 2 ząbki czosnku
Warzywa
- 600 g kapusty pak choi
- 100 g czerwonej papryki
- 250 g świeżej kukurydzy
- 20 g oleju
Dodatki
- 100 g nasion konopi
- 20 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 250 g ryżu brązowego