
Łosoś marynowany z selerem i cytrusową nutą

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g surowego łososia bez skóry i ości
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 500 g bulwy selera
- 1 zielone jabłko (Granny Smith)
- 1 mała łodyga selera
- 1 biała cebula
- pieprz
Przygotowanie:
Na godzinę przed podaniem pokroić łososia w wąskie paski o grubości 2 cm (lub w 2 cm kostkę) i włożyć do salaterki. Skórkę limonki zetrzeć na drobnej tarce nad łososiem, a następnie wycisnąć cytrynę. Wymieszać w misce sok z wyciśniętej cytryny z 2 łyżkami stołowymi naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman i 1 łyżką stołową oleju. Powstałym sosem polać łososia, zamieszać i odstawić na bok.
Seler obrać i zetrzeć na tarce na drobne „spaghetti”, przełożyć do salaterki, dodając drobno pokrojone łodyżki selera. Na tej samej tarce zetrzeć jabłko i dodać do selera. Pozostały olej wlać do miski, dodać resztkę sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżkę stołową soku z cytryny oraz obraną i pokrojoną w drobne talarki cebulę. Całość połączyć, dodać do warzyw i wymieszać. Umieścić warzywa na talerzach, na nich ułożyć małe paski łososia i powstałą kompozycję skropić pozostałą marynatą.
Propozycja podania: udekorować kawiorem z łososia lub pstrąga.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g surowego łososia bez skóry i ości
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 500 g bulwy selera
- 1 zielone jabłko (Granny Smith)
- 1 mała łodyga selera
- 1 biała cebula
- pieprz