Letnia cytrusowa sałatka z kuskusem

Czas ogółem 20 min
20 min Czas przygotowania

Sałatka z kuskusem to pomysł na szybką wegetariańską przekąskę i idealny, lekki dodatek do grillowanych smakołyków. Winogrona na spółkę z cytrusowym sosem sojowem Ponzu nadają jej letni, owocowy smak.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
kaszy kuskus
2 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ 
zielonego ogórka
 ½ 
czerwonej papryki
2 
ząbki czosnku
1 garść
listków pietruszki
1 garść
listków mięty
 ½ pęczek
cebuli dymki
200 g
zielonych winogron bez pestek
2 łyżki
prażonych nasion słonecznika
2 
suszone pomidory
8 
kolorowych pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 3536 kJ  /  884 kcal
38 g Tłuszcz
28 g Białko
118 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę kuskus przełóż do miski. Dodaj oliwę oraz cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman. Dokładnie wymieszaj. Zalej wrzątkiem, aby przykryć kaszę na ok. 1 cm. Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 15 min.

Krok 2

Winogrona i pomidory przekrój na połowy. Dymkę i czosnek posiekaj. Ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paski. 

Krok 3

Namoczoną kaszę kuskus wymieszaj widelcem, aż stanie się puszysta. 

Krok 4

Do kuskusu dodaj winogrona, pomidorki, dymkę i czosnek. Dobrze wymieszaj. Dodaj czerwoną paprykę, nasiona słonecznika, ogórka i zioła. 

Krok 5

Całość wymieszaj i dopraw cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman i pieprzem.

ID przepisu: 1128

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Kaszę kuskus przełóż do miski. Dodaj oliwę oraz cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman. Dokładnie wymieszaj. Zalej wrzątkiem, aby przykryć kaszę na ok. 1 cm. Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 15 min.

Winogrona i pomidory przekrój na połowy. Dymkę i czosnek posiekaj. Ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paski. 

Namoczoną kaszę kuskus wymieszaj widelcem, aż stanie się puszysta. 

Do kuskusu dodaj winogrona, pomidorki, dymkę i czosnek. Dobrze wymieszaj. Dodaj czerwoną paprykę, nasiona słonecznika, ogórka i zioła. 

Całość wymieszaj i dopraw cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman i pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.