Lekko podsmażone pierożki gyoza z 3 dipami

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Japońskie pierożki gyoza z tego przepisu to pyszne połączenie mięsa mielonego i warzyw. Lekko podsmażone na złoty kolor i chrupiące z jednej strony pierożki podajemy z jednym lub kilkoma sosami.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
gotowe ciasto do pierożków gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

2 
cebule dymki
1 
mały ząbek czosnku
5 g
imbiru
200 g
szpiczastej kapusty (lub pekińskiej)
160 g
mielonej wieprzowiny lub drobiu
1 łyżeczka
cukru
Sól i niewielka ilość białego pieprzu
1 łyżeczka
oleju sezamowego
trochę mąki do oprószenia pierożków gyoza plus ok. 3 łyżki do mieszanki mąki i wody
6 łyżki
oleju roślinnego (do usmażenia ok. 10 pierożków potrzeba 2 łyżek)
Wartości odżywcze (na porcję) 1464 kJ  /  349 kcal
16 g Tłuszcz
11,6 g Białko
38,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przytnij i umyj dymkę. Czosnek i imbir obierz i posiekaj razem z dymką.

Krok 2

Umyj kapustę i grubo posiekaj. Posyp 1 łyżeczką soli i dobrze wyciśnij. Zawiń posiekaną kapustę w ściereczkę i ściśnij mocno, aby usunąć płyn.

Krok 3

Wymieszaj dymkę, czosnek, imbir, kapustę, mięso mielone, cukier, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.

Krok 4

Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.

Krok 5

Przed usmażeniem pierożków gyoza lekko oprósz ich spody mąką.

Krok 6

Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 28 cm. Delikatnie ułóż pierożki gyoza na patelni w dwóch rzędach po pięć i smaż. Gdy spód pierożków lekko się zarumieni, wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką mąki, wlej na patelnię i przykryj. Gotuj pierożki na średnim lub dużym ogniu przez około 3 ½ minuty.

Krok 7

Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię 1 łyżeczkę oliwy. Smaż pierożki, aż staną się złotobrązowe i chrupiące na spodzie. W ten sam sposób przygotuj resztę pierożków.

Krok 8

Ułóż pierożki gyoza na talerzu chrupiącą stroną do góry. Podawaj z dipami do maczania.

Dipy:

Wersja 1: 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman,2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka tahini (pasty z prażonego sezamu), 1 łyżeczka miodu

Wersja 2: 1 ½ łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 ½ łyżki octu, ½ łyżeczki oleju chili

Wersja 3: Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman

ID przepisu: 80

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przytnij i umyj dymkę. Czosnek i imbir obierz i posiekaj razem z dymką.

Umyj kapustę i grubo posiekaj. Posyp 1 łyżeczką soli i dobrze wyciśnij. Zawiń posiekaną kapustę w ściereczkę i ściśnij mocno, aby usunąć płyn.

Wymieszaj dymkę, czosnek, imbir, kapustę, mięso mielone, cukier, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.

Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.

Przed usmażeniem pierożków gyoza lekko oprósz ich spody mąką.

Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 28 cm. Delikatnie ułóż pierożki gyoza na patelni w dwóch rzędach po pięć i smaż. Gdy spód pierożków lekko się zarumieni, wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką mąki, wlej na patelnię i przykryj. Gotuj pierożki na średnim lub dużym ogniu przez około 3 ½ minuty.

Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię 1 łyżeczkę oliwy. Smaż pierożki, aż staną się złotobrązowe i chrupiące na spodzie. W ten sam sposób przygotuj resztę pierożków.

Ułóż pierożki gyoza na talerzu chrupiącą stroną do góry. Podawaj z dipami do maczania.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.