Wyszukiwanie
Filtr
117 od 285

Lekko podsmażone pierożki gyoza z 3 dipami

Lekko podsmażone pierożki gyoza z 3 dipami
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Nutrition facts (per portion): 1464 kJ / 349 kcal
Tłuszcz: 16.0 g
Białko: 11.6 g
Carbs: 38.4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • 2-3 cebule dymki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 g imbiru
  • 200 g szpiczastej kapusty (lub pekińskiej)
  • Sól
  • 160 g mielonej wieprzowiny lub drobiu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i niewielka ilość białego pieprzu
  • 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • trochę mąki do oprószenia pierożków gyoza plus ok. 3 łyżki do mieszanki mąki i wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego (do usmażenia ok. 10 pierożków potrzeba 2 łyżek)

przygotowanie

  1. Przytnij i umyj dymkę. Czosnek i imbir obierz i posiekaj razem z dymką.
  2. Umyj kapustę i grubo posiekaj. Posyp 1 łyżeczką soli i dobrze wyciśnij. Zawiń posiekaną kapustę w ściereczkę i ściśnij mocno, aby usunąć płyn.
  3. Wymieszaj dymkę, czosnek, imbir, kapustę, mięso mielone, cukier, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
  4. Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.
  5. Przed usmażeniem pierożków gyoza lekko oprósz ich spody mąką.
  6. Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 28 cm. Delikatnie ułóż pierożki gyoza na patelni w dwóch rzędach po pięć i smaż. Gdy spód pierożków lekko się zarumieni, wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką mąki, wlej na patelnię i przykryj. Gotuj pierożki na średnim lub dużym ogniu przez około 3 ½ minuty.
  7. Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię 1 łyżeczkę oliwy. Smaż pierożki, aż staną się złotobrązowe i chrupiące na spodzie. W ten sam sposób przygotuj resztę pierożków.
  8. Ułóż pierożki gyoza na talerzu chrupiącą stroną do góry. Podawaj z dipami do maczania.

Dipy:

Wersja 1: 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman,2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka tahini (pasty z prażonego sezamu), 1 łyżeczka miodu

Wersja 2: 1 ½ łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 ½ łyżki octu, ½ łyżeczki oleju chili

Wersja 3:Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Nutrition facts (per portion): 1464 kJ / 349 kcal
Tłuszcz: 16.0 g
Białko: 11.6 g
Carbs: 38.4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • 2-3 cebule dymki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 g imbiru
  • 200 g szpiczastej kapusty (lub pekińskiej)
  • Sól
  • 160 g mielonej wieprzowiny lub drobiu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i niewielka ilość białego pieprzu
  • 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • trochę mąki do oprószenia pierożków gyoza plus ok. 3 łyżki do mieszanki mąki i wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego (do usmażenia ok. 10 pierożków potrzeba 2 łyżek)