Łatwe mochi z jabłkiem
Składniki
Na nadzienie:
Na ciasto mochi:
Do dekoracji:
Przygotowanie
Krok 1
Na nadzienie:
Roztop masło na patelni.
Krok 2
Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż do lekkiego zbrązowienia.
Krok 3
Dodaj cukier i skarmelizuj jabłka. Wmieszaj sos sojowy Kikkoman.
Krok 4
Włóż do lodówki.
Krok 5
Na ciasto mochi:
Wsyp klejącą mąkę ryżową i cukier do żaroodpornej miski, mieszaj, stopniowo dodając wodę do uformowania gęstego ciasta.
Krok 6
Włóż ciasto na 2 minuty (640 W) do mikrofalówki, wymieszaj i podgrzej ponownie przez 1 minutę.
Krok 7
Oprósz blat mąką kukurydzianą, wyłóż na nią ciasto na mochi, rozwałkuj na grubość 2–3 mm, obficie podsypując mąką kukurydzianą, pozostaw do ostygnięcia. Wykrój szklanką lub wykrawaczem do ciastek 2–4 kółka (o średnicy ok. 7 cm).
Krok 8
Na każdym kółku umieść porcję przygotowanych jabłek, zawiń ciasto do góry, dobrze dociśnij i odwróć.
Krok 9
Rozłóż na talerzach i podawaj udekorowane liśćmi mięty.
Wskazówka:
Smakują doskonale z lodami waniliowymi.
ID przepisu: 947
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej