Łatwe mochi z jabłkiem

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na nadzienie:

10 g
masła niesolonego
1 
jabłko (Granny Smith), pokrojone w 3-centymetrową kostkę
20 g
cukru trzcinowego

Na ciasto mochi:

50 g
klejącej mąki ryżowej
50 g
cukru
75 g
wody
mąka kukurydziana do wałkowania (lub mąka ziemniaczana)

Do dekoracji:

liście mięty
Wartości odżywcze (na porcję) 748 kJ  /  178 kcal
2,6 g Tłuszcz
1,1 g Białko
37,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Na nadzienie:

Roztop masło na patelni.

Krok 2

Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż do lekkiego zbrązowienia.

Krok 3

Dodaj cukier i skarmelizuj jabłka. Wmieszaj sos sojowy Kikkoman.

Krok 4

Włóż do lodówki.

Krok 5

Na ciasto mochi:

Wsyp klejącą mąkę ryżową i cukier do żaroodpornej miski, mieszaj, stopniowo dodając wodę do uformowania gęstego ciasta.

Krok 6

Włóż ciasto na 2 minuty (640 W) do mikrofalówki, wymieszaj i podgrzej ponownie przez 1 minutę.

Krok 7

Oprósz blat mąką kukurydzianą, wyłóż na nią ciasto na mochi, rozwałkuj na grubość 2–3 mm, obficie podsypując mąką kukurydzianą, pozostaw do ostygnięcia. Wykrój szklanką lub wykrawaczem do ciastek 2–4 kółka (o średnicy ok. 7 cm).

Krok 8

Na każdym kółku umieść porcję przygotowanych jabłek, zawiń ciasto do góry, dobrze dociśnij i odwróć.

Krok 9

Rozłóż na talerzach i podawaj udekorowane liśćmi mięty.

Wskazówka:

Smakują doskonale z lodami waniliowymi.

ID przepisu: 947

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na nadzienie:

Roztop masło na patelni.

Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż do lekkiego zbrązowienia.

Dodaj cukier i skarmelizuj jabłka. Wmieszaj sos sojowy Kikkoman.

Włóż do lodówki.

Na ciasto mochi:

Wsyp klejącą mąkę ryżową i cukier do żaroodpornej miski, mieszaj, stopniowo dodając wodę do uformowania gęstego ciasta.

Włóż ciasto na 2 minuty (640 W) do mikrofalówki, wymieszaj i podgrzej ponownie przez 1 minutę.

Oprósz blat mąką kukurydzianą, wyłóż na nią ciasto na mochi, rozwałkuj na grubość 2–3 mm, obficie podsypując mąką kukurydzianą, pozostaw do ostygnięcia. Wykrój szklanką lub wykrawaczem do ciastek 2–4 kółka (o średnicy ok. 7 cm).

Na każdym kółku umieść porcję przygotowanych jabłek, zawiń ciasto do góry, dobrze dociśnij i odwróć.

Rozłóż na talerzach i podawaj udekorowane liśćmi mięty.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.